IT-Security

Het geheim van gegevensbeveiliging zit misschien wel in je vinger

Zorgt je wachtwoord ervoor dat je gegevens zo veilig mogelijk zijn? Misschien niet. En er zijn nieuwe, veiligere alternatieven om te proberen. Hier zijn alle details.

We weten allemaal hoe belangrijk het is om onze gegevens veilig te houden, of het nu gaat om onze bedrijfsgeheimen of om persoonlijke informatie. Wachtwoorden waren vroeger de beste manier om dingen geheim te houden.

Maar zijn ze dat vandaag de dag nog steeds?

Volgens een recent rapport lijkt het erop dat veel mensen bij hun standpunt blijven als het op wachtwoorden aankomt en dat slechts een klein deel kiest voor biometrische gegevens zoals vingerafdrukken. Maar waarom die aarzeling? Het lijkt erop dat iedereen zich zorgen maakt over de privacy en veiligheid van gegevens, en dat is volkomen terecht.

Wat zijn biometrische gegevens dan precies en waarom zouden we ze moeten beschouwen als een veiliger alternatief voor wachtwoorden?

Bij biometrie gaat het om het gebruik van je unieke fysieke of gedragskenmerken – zoals je vingerafdrukken, gezicht of zelfs je oogscan – om te bewijzen dat jij het echt bent. In tegenstelling tot wachtwoorden, die vergeten, gestolen of gekraakt kunnen worden, bieden biometrische gegevens een heel nieuw beveiligingsniveau.

Natuurlijk maakt men zich nog steeds zorgen dat biometrische gegevens in de verkeerde handen terechtkomen. Maar maak je niet te veel zorgen. Het is zeldzaam en kost veel moeite en kennis.

Biometrische gegevens zijn nog steeds een solide wapen in de strijd tegen cyberbedreigingen. Ze zijn niet alleen moeilijker te kopiëren dan wachtwoorden, maar bieden ook ongeëvenaard gemak. Geen moeite meer om een wirwar van letters en cijfers te onthouden… gewoon een snelle scan van je vingerafdruk of gezicht en je kunt aan de slag.

Maar wat als je nog niet overtuigd bent van biometrie?

Er is een alternatief: Passkeys.

Deze slimme authenticatiemethoden bieden een andere optie dan het ouderwetse wachtwoord. Passkeys gebruiken speciale codes die uniek zijn voor elke persoon en zijn moeilijk te phishen (dat is wanneer iemand je probeert te verleiden om je inloggegevens weg te geven).

Door biometrie te combineren met wachtwoorden kunt u de beveiliging van uw bedrijf aanzienlijk verbeteren zonder het leven van uw personeel moeilijker te maken (de meeste mensen vinden biometrie en wachtwoorden zelfs gemakkelijker).

Wachtwoorden hebben ons in het verleden goede diensten bewezen, maar het is tijd om nieuwe, veiligere authenticatiemethoden te omarmen.

Hulp nodig bij het implementeren van biometrie of wachtwoorden? Wij kunnen helpen – neem contact met ons op.

Gerelateerde artikelen