Stel je voor dat je op een ochtend wakker wordt, je computer aanzet en ontdekt dat al je belangrijke bestanden – van klantgegevens tot financiële gegevens – vergrendeld zijn. Strak.
En dan verschijnt er een eng bericht waarin losgeld wordt geëist om ze te ontgrendelen.
Dat is ransomware in een notendop. Het is een soort kwaadaardige software die uw gegevens kaapt en ze vasthoudt voor losgeld.
Het begint meestal met een onschuldig uitziende e-mail of link. Je kunt een e-mail krijgen die legitiem lijkt en je vraagt om op een link te klikken of een bijlage te openen.
Dit staat bekend als een phishing e-mail, waarbij de afzender echt lijkt maar dat niet is. Zodra je klikt, wordt er kwaadaardige software op je systeem geïnstalleerd. Van daaruit gaan de cybercriminelen snel aan het werk.
Ze versleutelen je bestanden zodat je er niet bij kunt. Vervolgens krijg je die gevreesde losgeldbrief, waarin betaling wordt geëist in ruil voor een decryptiesleutel om je bestanden te ontgrendelen. Het losgeld betalen is een riskante zet omdat er geen garantie is dat je je gegevens terugkrijgt en het moedigt de aanvallers alleen maar aan om meer slachtoffers te maken.
2023 was een bijzonder slecht jaar voor ransomware, met aanvallen die toenamen na een daling van twee jaar. Volgens een rapport was er een enorme toename van het aantal ransomware-incidenten, waarmee een record van zes jaar werd gebroken.
Een van de redenen voor deze piek is de opkomst van Ransomware-as-a-Service (RaaS). Met dit model kunnen cybercriminelen ransomware-tools “huren”, waardoor het makkelijker dan ooit is om aanvallen uit te voeren.
Als gevolg hiervan komen meer bedrijven op datalekken terecht, met een toename van 75% van het aantal slachtoffers tussen 2022 en 2023.
Auw.
En het wordt nog erger. Aanvallers worden steeds slimmer. Ze ontwikkelen nieuwe varianten van oude ransomware, delen bronnen en gebruiken legitieme tools voor kwaadaardige doeleinden.
Ze werken ook sneller, vaak zetten ze ransomware in binnen 48 uur nadat ze toegang hebben gekregen tot een netwerk. En ze slaan vaak toe buiten werktijd, bijvoorbeeld wanneer u in bed ligt, zodat ze minder snel worden opgemerkt.
Als uw bedrijf het slachtoffer wordt van een ransomware-aanval, kunnen de gevolgen verwoestend zijn. U kunt te maken krijgen met aanzienlijke financiële verliezen, niet alleen door het losgeld zelf, maar ook door de kosten van downtime en herstel.
Er is ook het risico dat u kritieke gegevens kwijtraakt als u uw bestanden niet kunt ontsleutelen.
Uw reputatie kan een klap krijgen als klanten erachter komen dat hun informatie gecompromitteerd is. En uw bedrijfsactiviteiten kunnen ernstig worden verstoord, waardoor u uw klanten minder goed van dienst kunt zijn.
De belangrijkste vraag is dan: Hoe kunt u uw bedrijf beschermen tegen deze groeiende dreiging?
Als u wordt getroffen door een ransomware-aanval, raak dan niet in paniek. Werk samen met cyberbeveiligingsdeskundigen (zoals wij) om het probleem op te lossen.
Vergeet niet dat het het beste is om het losgeld niet te betalen, omdat dit de activiteiten van de cybercriminelen alleen maar aanwakkert.
Mijn team en ik helpen bedrijven proactief actie te ondernemen om hun gegevens te beschermen. Als we u kunnen helpen, neem dan contact met ons op.
© 2024 All Buro Solutions