Terug naar overzicht

Wil je meer weten over IT?

Lees alle handige tips via onze blog!

stay informed

Je wifi versterken: 5 tips

netwerk
6 min

Eén van de vaakst gehoorde klachten op de werkvloer is vaak: “De wifi werkt weer niet!” Hoe zorg je ervoor, dat je het draadloos internet aan de praat houdt? Door volgende 5 tips te gebruiken om je wifi te versterken!

 

1) Zet de router op de juiste plek

Veel mensen zijn geneigd om de router in de meterkast weg te stoppen. Slecht idee, want het signaal heeft vrije ruimte nodig om naar je apparatuur te kunnen stralen. Bovendien worden de signalen ook verstoord in de buurt van stroomkabels en andere apparatuur die stralen uitzenden, zoals een microgolfoven. De meterkast is dus eigenlijk de slechtste plek om een router te plaatsen.

 

2) Up-to-date software

Softwarefoutjes kunnen hun invloed hebben op het functioneren van de router. Zorg dus dat je regelmatig updates laat uitvoeren, zodat je over de laatste software beschikt.

Heb je vaak problemen met de verbinding? Controleer dan op de website van de fabrikant of er geen recentere versie bestaat, waarvoor je een update moet uitvoeren.

Er bestaat ook een verschil tussen nieuwe (N) en oudere (A, B, G) wifi, die een stukje trager is.

 

3) Kies het minst gebruikte kanaal

Een router kan op verschillende kanalen worden ingesteld en daar maak je best gebruik van, om te voorkomen dat meerdere wifi-routers elkaars signalen gaan verstoren. Duurdere wifi-routers kiezen zelf het beste kanaal, bij goedkopere modellen kan je dit bij de instellingen veranderen. Gebruik software om de wifi-signalen in je buurt te scannen (en daarbij: op welk kanaal ze zitten) en kies het minst gebruikte kanaal bij de instellingen.

Waarom kan het problemen opleveren als verschillende netwerken zich op één kanaal bevinden?
Op elk kanaal is er een vooraf bepaalde bandbreedte: de maximale hoeveelheid data die kan worden ontvangen en verzonden. Alle netwerken binnen één kanaal moeten deze bandbreedte delen, dus wanneer er te veel netwerken op één kanaal zitten, of verschillende kanalen elkaar overlappen, kan de internetverbinding een stuk trager werken.

Lukt het niet om zelf de kanaalinstellingen te veranderen? Durf gerust contact op te nemen met je provider.

 

4) Creëer een access point of installeer een repeater

Nog steeds op zoek naar een sterker wifi-signaal?
Probeer dan eens access points te gebruiken. Als je vaste aansluitingen van internet hebt - degene die met kabels in de muur zitten - kan je deze aansluiten op access points aan de hand van een ethernetkabel. Vervolgens kan je deze een draadloos signaal laten uitzenden, waarbij er geen snelheidsverlies is, wat bij repeaters helaas wel het geval is.

Gebruik voor het access point dezelfde SSID, beveiliging en wachtwoord als op je router of wifi-modem. Je hoeft overigens ook geen nieuwe access point te kopen: je kan ook een oude router gebruiken door deze in bridge-modus te zetten en de DHCP-server in de tweede router uitschakelt. Je kan je acces point ook best een vast IP-adres geven in het netwerk, zodat ze niet steeds opnieuw een IP-adres hoeven op te halen bij de hoofdrouter.

Wifi repeaters of range extenders zijn meestal een meer populaire oplossing, hoewel ze dus niet de beste zijn. Toch is het een optie: repeaters vangen het draadloze signaal van je router of wifi-modem op en zenden dit vervolgens weer uit, zodat het bereik vergroot wordt. Ze zijn meestal niet duur en iets makkelijker te installeren, maar het nadeel is dat ze de snelheid minstens halveren.

Wij raden dus access points aan. Installatie te ingewikkeld? Er zijn voldoende vakmensen die je hier bij kunnen helpen!

 

5) Richt het signaal op de juiste kant

Zorg ervoor dat de router een signaal uitzendt in de juiste richting. In huis betekent dit bijvoorbeeld dat je beter naar de tuin richt dan naar de straat. Richten kan makkelijk door een beetje doe-het-zelven: ga aan de slag en knutsel met een blikje, of wat papier en aluminiumfolie.

 

 

Je wifi versterken: is het gelukt?

We hopen dat deze tips je een beetje wegwijs hebben gemaakt in de bizarre werking van het draadloos netwerk. Met deze tips zou je je wifi in ieder geval flink moeten kunnen versterken. Ervaar je nog steeds problemen? Neem dan contact op met je provider of laat ons je helpen.

Voel je je niet thuis in IT? Krijg volledige controle over de IT van je bedrijf! Gebruik onze checklist en laat alle frustraties achterwege.

DOWNLOAD JE CHECKLIST
Ook interessant voor je vrienden?Deel dit artikelLinkedinMail