Terug naar overzicht

Wil je meer weten over IT?

Lees alle handige tips via onze blog!

stay informed

Laat maar "je kunt een oude hond geen nieuwe trucjes leren"...

US+wc+2023-11-06+-+Blog+article+++LinkedIn+newsletter+image.jpg

Nieuw onderzoek heeft een onverwachte wending in het verhaal van cyberbeveiligingsrisico's aan het licht gebracht - uw jongere, technisch onderlegde werknemers kunnen uw grootste kwetsbaarheid zijn.

Geschokt? Laten we in de details duiken.

Meer dan 6.500 werknemers van over de hele wereld werden ondervraagd, met een bijna gelijke demografische vertegenwoordiging. De resultaten waren nogal alarmerend.

Uit het onderzoek bleek dat jongere kantoormedewerkers, van 40 jaar en jonger, vaker de standaard veiligheidsrichtlijnen voor wachtwoorden negeren. Kun je geloven dat 34% toegaf hun geboortedatum als wachtwoord te gebruiken, vergeleken met slechts 19% van de 40-plussers?

En daar blijft het niet bij.

De gewoonte om hetzelfde wachtwoord op meerdere apparaten te gebruiken kwam ook vaker voor bij jongere werknemers, 38% gaf toe dit te doen.

En dan hebben we het nog niet eens over phishing-zwendel. Maar liefst 23% van de jongere bevolkingsgroep rapporteerde de laatste phishingpoging die ze ontvingen niet. Hun reden? "Ik dacht niet dat het belangrijk was".

Maar zij begrijpen toch zeker wel de ernst van de beveiligingsrisico's voor bedrijven? Nou, niet helemaal.

Hoewel ransomware en phishing door respectievelijk 23% en 22% van de werknemers werden erkend als kritieke bedreigingen, laat de algemene houding ten opzichte van cyberbeveiliging veel te wensen over.

Hier komt de clou: een duizelingwekkend aantal van de ondervraagden gaf aan dat hun organisatie GEEN verplichte cyberbeveiligingstraining aanbiedt.

Van de VS (30%) tot het VK (17%), Nederland (32%), Japan (35%), India (31%), Duitsland (22%), Frankrijk (43%), Australië (29%) en China (65%) - de cijfers spreken voor zich.

Dus moeten we echt onze jonge beroepsbevolking de schuld geven als het duidelijk is dat bedrijven niet genoeg doen om hun werknemers uit te rusten met de nodige cyberbeveiligingsvaardigheden?

Het is hoog tijd dat we cyberveiligheid niet langer als een bijzaak beschouwen en gaan investeren in regelmatige cyberbewustzijnstrainingen voor iedereen in onze bedrijven. Ja, IEDEREEN. Niet alleen het technische team of de leidinggevenden, maar elke werknemer.

Uiteindelijk gaat het niet alleen om het beschermen van uw bedrijf, maar om het creëren van een veiligere digitale wereld voor ons allemaal.

Wij kunnen u daarbij helpen. Neem contact met ons op.

 

Voel je je niet thuis in IT? Krijg volledige controle over de IT van je bedrijf! Gebruik onze checklist en laat alle frustraties achterwege.

DOWNLOAD JE CHECKLIST
Ook interessant voor je vrienden?Deel dit artikelLinkedinMail