Terug naar overzicht

Wil je meer weten over IT?

Lees alle handige tips via onze blog!

stay informed

Welke betalingsoptie voor ransomware is het beste? (Hint: geen)

US+wc+2024-02-26+-+Blog+article+++LinkedIn+newsletter+image.jpg

Stel je dit eens voor: Uw bedrijf wordt getroffen door een ransomware-aanval en uw waardevolle gegevens worden opgesloten door cybercriminelen die een enorm losgeld eisen.

U kunt het zich niet veroorloven om te betalen. Maar er is een twist - net als die "koop nu, betaal later" schema's, bieden sommige ransomware bendes slachtoffers opties om de betaling uit te breiden.

Uit recent onderzoek blijkt dat ransomware-groepen steeds creatiever worden met hun afpersingsstrategieën. Eén groep biedt slachtoffers zelfs verschillende keuzes als het gaat om hun losgeldeisen. Deze "keuzes" omvatten:

Betalen om de publicatie van hun gestolen gegevens uit te stellen, met een standaardbedrag van $10.000... of betalen om hun gestolen gegevens te laten verwijderen voordat ze openbaar worden gemaakt.

Over de exacte bedragen wordt vaak onderhandeld met de slachtoffers, wat een angstaanjagende dimensie toevoegt aan de hele beproeving.

Om de druk op slachtoffers te verhogen, hebben deze ransomware groepen een aantal angstaanjagende functies toegevoegd aan hun websites. Dit zijn onder andere afteltimers die aangeven hoeveel tijd bedrijven nog hebben voordat hun gegevens worden vrijgegeven, view counters en zelfs tags die de identiteit en beschrijving van het slachtoffer onthullen.

Het is allemaal ontworpen om slachtoffers het gevoel te geven dat ze in het nauw gedreven worden en eerder geneigd zijn om aan de eisen toe te geven.

Je zou in de verleiding kunnen komen om dat losgeld te betalen om je bedrijfsgegevens te beschermen. Niet zo snel. Betalen is altijd een slecht idee en hier is waarom...

Betalen garandeert niet dat je je gegevens terugkrijgt of dat de cybercriminelen later niet meer geld zullen eisen.

Door te betalen financier je criminele activiteiten en moedig je ze aan om door te gaan met hun aanvallen op anderen.

Het betalen van losgeld kan je zelfs in juridische problemen brengen, aangezien sommige regeringen het illegaal hebben gemaakt om cybercriminelen te betalen.

Wat kun je doen om te voorkomen dat je bedrijf het slachtoffer wordt van ransomware?

  • Zorg voor regelmatige, veilige back-ups van uw gegevens. Zo bent u niet overgeleverd aan de genade van cybercriminelen.
  • Informeer je personeel over de risico's van ransomware en train ze om phishing e-mails en verdachte links te herkennen.
  • Investeer in robuuste cyberbeveiligingssoftware en houd deze up-to-date.
  • Houd uw systemen en software bijgewerkt met de nieuwste beveiligingspatches.
  • Segmenteer uw netwerk om de verspreiding van ransomware te beperken als één apparaat geïnfecteerd raakt.
  • Ontwikkel een duidelijk incident response plan, zodat u precies weet wat u moet doen als u ooit wordt getroffen door een ransomware-aanval.

Het betalen van cybercriminelen maakt de zaken er zelden beter op en we zien dat bedrijven die wel betalen keer op keer een doelwit worden. Investeer in plaats daarvan in de bovenstaande proactieve maatregelen om u te helpen veilig te blijven. En als we u daarbij kunnen helpen, neem dan contact met ons op.

 

 

Voel je je niet thuis in IT? Krijg volledige controle over de IT van je bedrijf! Gebruik onze checklist en laat alle frustraties achterwege.

DOWNLOAD JE CHECKLIST
Ook interessant voor je vrienden?Deel dit artikelLinkedinMail