Terug naar overzicht

Wil je meer weten over IT?

Lees alle handige tips via onze blog!

stay informed

Wat moet je doen om het risico te verkleinen als je mobiele apparaat vermist raakt?

cybersecurity-g7d5e75dd1_1920.jpg

Weinig dingen roepen onmiddellijk meer paniek op dan een vermiste smartphone of laptop. Deze apparaten bevatten een flink deel van ons leven. Dat omvat bestanden, persoonlijke financiƫn, apps, wachtwoorden, foto's, video's, en nog veel meer.

De informatie die ze bewaren is persoonlijker dan zelfs die in je portemonnee. Dat komt door al je digitale voetafdrukken. Dit maakt een verloren of gestolen toestel een reden tot alarm.

Het is vaak niet het apparaat dat de grootste zorg is. Het zijn de gegevens op het toestel en de toegang die het toestel heeft tot cloud accounts en websites. De gedachte dat dat in handen van een crimineel is, is best eng.

Elk jaar raken er ongeveer 70 miljoen smartphones kwijt. De eigenaars recupereren er slechts ongeveer 7% van. Diefstal op de werkplek komt maar al te vaak voor. Het kantoor is de plek waar 52% van de gestolen toestellen vermist raakt.

Als het een werklaptop of -smartphone is die vermist raakt, is het nog erger. Dit kan betekenen dat het bedrijf te maken krijgt met een schending van de privacy van gegevens. Het zou ook het slachtoffer kunnen worden van een ransomware aanval die van dat gestolen apparaat afkomstig is.

In 2020 betaalde Lifespan Health System een HIPAA boete van $1.040.000. Dit was het gevolg van een niet versleutelde gestolen laptop inbreuk.

De minuten na het verlies van je apparaat zijn van kritiek belang

De dingen die je doet in de minuten na het missen van een apparaat zijn van cruciaal belang. Dit is het geval of het nu om een persoonlijk of een zakelijk apparaat gaat. Hoe sneller je handelt, hoe minder kans er is op blootstelling van gevoelige gegevens.

Welke soorten informatie bevat je toestel?

Als een crimineel een smartphone, tablet of laptop in handen krijgt, heeft hij toegang tot een schatkamer. Dit omvat onder meer:

  • Documenten
  • Foto's & video's
  • Toegang tot alle ingelogde app accounts op het toestel
  • Wachtwoorden opgeslagen in een browser
  • Toegang tot cloud-opslag via een synchronisatie-account
  • E-mails
  • Tekstberichten
  • Multi-factor authenticatie prompts die via sms komen
  • En meer

Stappen die je onmiddellijk moet nemen na het missen van je toestel

Zoals we al zeiden, is tijd van essentieel belang als het om een verloren mobiel toestel gaat. Hoe sneller je handelt, hoe meer risico je loopt op een inbreuk op persoonlijke of bedrijfsinformatie.

Hier zijn stappen die je moet nemen onmiddellijk nadat het apparaat vermist is.

Activeer een "Lock My Device" functie

De meeste mobiele apparaten en laptops zullen een "lock my device" functie bevatten. Hiermee kun je je toestel op afstand activeren als je dat ingeschakeld hebt. Je zult ook "locatiediensten" moeten inschakelen. Hoewel goede dieven een toegangscode kunnen kraken, kan het onmiddellijk inschakelen daarvan hen vertragen.

Wat te denken van "vind mijn toestel"?

Er is meestal ook een "vind mijn toestel" functie beschikbaar in hetzelfde instellingsgedeelte. Gebruik dit alleen om te proberen je toestel te lokaliseren als je het gevoel hebt dat het misplaatst is, maar niet gestolen. Je wilt niet oog in oog met criminelen komen te staan!

Meld de vermissing van het apparaat aan je bedrijf als het voor het werk gebruikt wordt

Als je het apparaat voor zaken gebruikt, meld dat dan onmiddellijk aan je bedrijf. Zelfs als je alleen maar werkmail op een persoonlijke smartphone binnenkrijgt, telt het nog mee. Veel bedrijven gebruiken een endpoint device manager. In dat geval kan de toegang tot het bedrijfsnetwerk onmiddellijk worden ingetrokken.

Onmiddellijk melden dat je apparaat vermist is kan je bedrijf in staat stellen snel te handelen. Dit kan vaak het risico van een gegevensinbreuk beperken.

Log uit en herroep toegang tot SaaS Tools

De meeste mobiele toestellen hebben blijvende logins op SaaS tools. SaaS staat voor Software as a Service. Dit zijn accounts als Microsoft 365, Trello, Salesforce, enz.

Gebruik een ander toestel om via een webtoepassing in te loggen op je account. Ga dan naar het geautoriseerde apparaat gedeelte van je account instellingen. Zoek het ontbrekende apparaat op, en meld het af. Trek dan de toegang in, als dit een optie is.

Dit koppelt het apparaat los van je account zodat de dief geen toegang kan krijgen.

Log uit en herroep toegang tot Cloud Opslag

Het is heel belangrijk om toepassingen voor cloudopslag mee te rekenen als je toegang intrekt. Synchroniseert je vermiste toestel met een cloud opslag platform? Zo ja, dan kan de crimineel die verbinding uitbuiten.

Ze zouden een malware bestand kunnen uploaden dat het hele opslagsysteem infecteert. Ze zouden ook je toestel kunnen resetten om het door te verkopen, en daarbij bestanden uit de cloud opslag wissen.

Activeer een "wis mijn apparaat" functie

Hopelijk maak je van al je apparaten een back-up. Dit zorgt ervoor dat je een kopie hebt van al je bestanden in het geval van een verloren toestel.

Ziet het ernaar uit dat het apparaat niet zomaar zoekgeraakt is, maar eerder voorgoed gestolen of verloren? Als dat zo is, dan moet je de remote "wipe my device" functie gebruiken als die ingesteld is. Hiermee wordt de harde schijf van gegevens gewist.

Beveiligingsoplossingen voor mobiele toestellen nodig?

Hoe groot je bedrijf ook is, beheer van mobiele apparatuur is van vitaal belang. Neem contact met ons op voor meer informatie over onze endpoint beveiligingsoplossingen.

Artikel gebruikt met toestemming van The Technology Press.

Voel je je niet thuis in IT? Krijg volledige controle over de IT van je bedrijf! Gebruik onze checklist en laat alle frustraties achterwege.

DOWNLOAD JE CHECKLIST
Ook interessant voor je vrienden?Deel dit artikelLinkedinMail