Terug naar overzicht

Wil je meer weten over IT?

Lees alle handige tips via onze blog!

stay informed

Waarom je printers beschermen tegen cybercriminaliteit een must is (en 8 tips om de printerbeveiliging te verbeteren)

print-g422cff6ba_1920.jpg

Afdrukapparatuur wordt vaak over het hoofd gezien als het om beveiliging gaat. Maar de realiteit is dat cybercriminelen je printer kunnen hacken om vertrouwelijke informatie te bemachtigen.

Je printer is waarschijnlijk het laatste stukje computerapparatuur waarvan je dacht dat het tegen cybercriminelen beschermd moest worden.

Maar de waarheid is heel anders.

Aanvallers proberen actief de zwakste schakels in de beveiliging op te sporen om toegang te krijgen tot waardevolle gegevens en die uit te buiten. En tot de zwakste schakels behoort de printer.

Het ding met printers is tegenwoordig dat ze toegang hebben tot je apparaten, netwerk, en het internet. Deze nieuwe open-toegang functionaliteit maakt ze een ideaal doelwit voor cyberaanvallen.

Helaas zien veel bedrijfseigenaren het belang van de beveiliging van hun printers over het hoofd en richten ze hun aandacht vooral op computers en mobiele telefoons.

De meeste mensen zien printers nog steeds als interne apparaten die basisfuncties vervullen. Juist daarom zijn ze een gemakkelijk doelwit voor cybercriminelen.

Behalve het uitvoeren van ongeoorloofde printopdrachten, kunnen hackers via een printer ook toegang krijgen tot vertrouwelijke informatie en tot alle verbonden computers en netwerken.

Je bent je misschien ook niet bewust van de hoeveelheid waardevolle gegevens die je printer over je kan opslaan - belastingbestanden, bankgegevens, financiële gegevens, gegevens over je werknemers, persoonlijke informatie, enz. Het enige wat een hacker hoeft te doen is in het besturingssysteem van je printer te komen, en ze kunnen deze gevoelige gegevens verzamelen.

Als je je net bewust bent geworden van het belang van het beveiligen van je printer, lees dan verder. Dit artikel deelt acht tips om je te helpen precies dat te doen.

DE 8 TIPS

https://pixabay.com/illustrations/hacking-cybercrime-cybersecurity-3112539/

TIP #1. ZORG DAT JE PRINTERS GOED GECONFIGUREERD ZIJN

Veel dingen kunnen een printer kwetsbaar maken voor cyber bedreigingen en beveiligingsinbreuken. Je wilt dus de basis in orde hebben om te zorgen dat de aanvallen je niet overkomen.

Om te beginnen moet je het standaard wachtwoord op je printer veranderen. Omdat iedereen vanop afstand toegang kan krijgen tot een printer, zal een eenvoudige code "123456" niet volstaan.

Ten tweede, zorg ervoor dat je je eigen router gebruikt om bestanden op afstand af te drukken. Verbind nooit met "gast" netwerken.

TIP #2. INSPECTEER DE PRINTLADEN REGELMATIG

Dit is een makkie, maar iedereen kan het als geheugensteuntje gebruiken. Controleer je printladen en gooi ongebruikte pagina's met gevoelige informatie weg. Er is geen gemakkelijkere manier om gegevenslekken te voorkomen dan dit.

Als alternatief kun je een versnipperaar voor je kantoor kopen en de papieren versnipperen waarvan je niet wilt dat iemand ze ziet.

TIP #3. INSTALLEER MALWARE EN FIRMWARE UPDATES

Investeer tijd en moeite om ervoor te zorgen dat je malware en firmware bescherming up to date zijn en alle soorten hacks aankunnen.

Het goede nieuws is dat veel printers geleverd worden met vooraf ingebouwde bescherming tegen malware.

HP, bijvoorbeeld, installeert de HP "SureStart" software in hun printers die naderende doelen in de gaten houdt als de printer aan staat. De software kan het apparaat uitschakelen als een aanval op zijn pad komt. Dit is een prima manier om te voorkomen dat aanvallen zich verder binnen het netwerk verspreiden.

TIP #4. BEPERK DE TOEGANG TOT HET NETWERK

Onbeveiligde printers in een netwerk zijn een uiterst gemakkelijk doelwit voor cybercriminelen. Zeker, bedrijven en kantoren hebben printers nodig voor netwerktoegang om afdrukken op afstand te kunnen maken. Maar als je de klus kunt klaren door de netwerktoegang uit te schakelen, doe dat dan zeker.

Zo niet, pas dan de printer- en netwerkinstellingen aan zodat het apparaat alleen printopdrachten kan aannemen van het netwerk dat je vertrouwt. Dit helpt storingen van buitenaf en inbreuken op de beveiliging te voorkomen.

TIP #5. UPDATE JE PRINTERS

Het bijwerken van een printer is even belangrijk als het bijwerken van je telefoon naar de nieuwste software. Net zoals iOS ontwikkelaars naar bugs zoeken en die in een nieuwe update verhelpen, werken printer fabrikanten naar bekende kwetsbaarheden van het apparaat toe en werken de software bij voor extra bescherming.

Zoek naar printer updates zodat je bekende bedreigingen van de printer gemakkelijk kunt ondervangen. Idealiter update je je printers elk kwartaal om het meeste uit de beveiligingsvoordelen te halen.

TIP #6. INSTALLEER EEN FIREWALL

Als je een kantoor runt, is de kans groot dat je al een firewall hebt. Maar als je deze eis gemist hebt, is het nu de tijd om het te doen.

Het gebruik van een betrouwbare firewall helpt printers veilig te houden voor cybercriminelen.

Je computers worden waarschijnlijk geleverd met voorgebouwde firewalls, en het enige wat je hoeft te doen is ze ingeschakeld te houden. Maar er zijn ook gespecialiseerde firewalls voor thuis en kantoor die geavanceerde beveiliging bieden en het vrijwel onmogelijk maken dat iemand inbreekt.

TIP #7. VERSLEUTEL JE OPSLAG

Printers met gedeelde netwerken kunnen afdrukken op afstand uitvoeren. En als een afdrukopdracht onderweg is en van een computer naar een printer gaat, kunnen hackers de gegevens onderscheppen en er misbruik van maken.

Om dit te voorkomen versleutel je je printopdrachten. Zorg er ook voor dat de gevoelige gegevens op de harde of interne schijf van je printer ook versleuteld zijn.

Bedenk dat wanneer je een document afdrukt, dat bestand vaak als een afbeelding in de printer wordt opgeslagen, waardoor het een gemakkelijk doelwit voor hackers wordt. Daarom moet je een encryptie hulpmiddel gebruiken om je gegevens te beschermen. Gelukkig hebben veel moderne printers dit hulpmiddel vooraf ingebouwd.

Je kunt het hulpmiddel gebruiken om een veilig wachtwoord in te stellen dat versleuteling van printeropslag mogelijk maakt, gebruikers-ID's en toegang voor ex-werknemers te verwijderen, documenten uit de afdrukwachtrij te verwijderen zodra ze afgedrukt zijn, en nog veel meer.

TIP #8. ONDERWIJS JE MEDEWERKERS

Als je in een kantoor werkt, is de kans groot dat je niet de enige bent die de printer gebruikt. Iedereen die er toegang toe heeft moet zich bewust zijn van de verantwoordelijkheden die bij het gebruik ervan horen. Praat met je medewerkers over manieren om zowel de fysieke als de virtuele veiligheid van de printers te garanderen.

Je personeel moet ook voorzichtig zijn als ze hun mobiele toestellen gebruiken om te printen, want smartphones zijn gemakkelijker te hacken. Leg hen uit wat phishing scams zijn en hoe ze kunnen voorkomen dat ze het slachtoffer worden.

Zorg er tenslotte voor dat het hen duidelijk is hoe ze vertrouwelijke informatie in je bedrijf kunnen gebruiken

HET IS TIJD OM VOOR PRINTERBEVEILIGING TE ZORGEN

Printers zijn de meest over het hoofd geziene apparaten als het op beveiliging aankomt. Aangezien de meeste bedrijfseigenaars ze beschouwen als louter interne apparaten die alleen dienen om documenten af te drukken, is het geen wonder dat ze op beveiligingsgebied een zwakke plek zijn.

Of je nu printers op kantoor of thuis gebruikt, neem even de tijd om te zien hoe je de beveiliging ervan kunt verbeteren vóór je volgende afdrukopdracht.

Omdat cybercriminelen een groeiende zorg zijn, is ieder van ons verantwoordelijk voor de bescherming van zijn gegevens. Gelukkig helpen de tips uit dit artikel je om de beveiliging van je printer naar een hoger niveau te tillen.

Als je meer inzicht wilt in de beveiliging van je printers, neem dan vandaag nog contact met ons op. We kunnen een gesprek van 10-15 minuten opzetten om te bespreken hoe je deze veranderingen kunt doorvoeren en cybercriminelen op afstand kunt houden.

 

Artikel gebruikt met toestemming van The Technology Press.

Voel je je niet thuis in IT? Krijg volledige controle over de IT van je bedrijf! Gebruik onze checklist en laat alle frustraties achterwege.

DOWNLOAD JE CHECKLIST
Ook interessant voor je vrienden?Deel dit artikelLinkedinMail