Terug naar overzicht

Wil je meer weten over IT?

Lees alle handige tips via onze blog!

stay informed

Opladen op openbare plaatsen? Kijk uit voor "juice jacking"

US wc 2023-05-08 -  Blog article + LinkedIn newsletter image.jpg

Luchthavens, hotels, cafés en zelfs winkelcentra bieden openbare oplaadpunten waar u onderweg de batterij van uw telefoon of laptop kunt opladen.

Ze zijn in het nieuws gekomen nadat de FBI onlangs het advies gaf ze niet meer te gebruiken. Oplichters hebben ontdekt hoe ze USB-poorten kunnen kapen om malware en controlesoftware te installeren op apparaten die worden opgeladen.

Lang werd gedacht dat het veiligheidsrisico van "juice jacking" eerder theoretisch dan reëel was, maar de technologie die nodig is om een aanval uit te voeren is kleiner, goedkoper en gemakkelijker te gebruiken geworden. Dit betekent dat minder geraffineerde criminelen zich er nu op toeleggen.

Dus hoe werkt het?

De meest gebruikte oplaadkabels - USB-C en lightning - hebben een dubbele functie. Ze hebben pinnen voor opladen en pinnen voor data.

Wanneer u uw apparaat oplaadt, gebruikt u alleen de oplaadpinnen. Maar een gecompromitteerde oplaadpoort - of een kabel die iemand heeft achtergelaten - kan zowel oplaadpinnen als gegevenspinnen gebruiken zonder dat u het weet.

Als ze de datapinnen gebruiken, kunnen criminelen malware op uw apparaat installeren waarmee ze toegang krijgen tot uw referenties en andere gegevens. Het is een beetje alsof u uw telefoon aansluit op de laptop van iemand anders.

Om dit risico te vermijden, kunt u het beste altijd uw eigen oplader en kabel meenemen en deze in een stopcontact steken. Als u geen andere keuze hebt dan een openbare USB-poort te gebruiken, investeer dan in een zogenaamde USB-gegevensblokker. Dit voorkomt dat gegevens worden overgedragen, maar het apparaat wordt nog steeds opgeladen.

Wij helpen bedrijven veilig en productief te blijven.

Als we u kunnen helpen, neem dan contact op.

Gepubliceerd met toestemming van Your Tech Updates.

Voel je je niet thuis in IT? Krijg volledige controle over de IT van je bedrijf! Gebruik onze checklist en laat alle frustraties achterwege.

DOWNLOAD JE CHECKLIST
Ook interessant voor je vrienden?Deel dit artikelLinkedinMail