Terug naar overzicht

Wil je meer weten over IT?

Lees alle handige tips via onze blog!

stay informed

Hoe bescherm je je online accounts tegen inbreuken

cyber-security-g0ad685956_1920.jpg

Gestolen inloggegevens zijn een gewilde handelswaar op het Dark Web. Er is een prijs voor elk soort account, van online bankieren tot sociale media. Gehackte social media accounts gaan bijvoorbeeld voor $ 30 tot $ 80 per stuk van de hand.

De toenemende afhankelijkheid van cloud diensten heeft een grote toename veroorzaakt van geschonden cloud accounts. Gecompromitteerde inloggegevens zijn nu wereldwijd de #1 oorzaak van gegevensinbreuken, volgens IBM Security's nieuwste Cost of a Data Breach Report.

Als een persoonlijk of zakelijk cloud account gecompromitteerd wordt, kan dat erg duur zijn. Het kan leiden tot een infectie met ransomware, inbreuken op de naleving, identiteitsdiefstal, en meer.

Om de zaak nog uitdagender te maken, nemen gebruikers nog steeds slechte wachtwoordgewoonten aan die het criminelen maar al te gemakkelijk maken. Bijvoorbeeld:

  • 34% van de mensen geeft toe wachtwoorden te delen met collega's
  • 44% van de mensen hergebruikt wachtwoorden voor werk en persoonlijke accounts
  • 49% van de mensen bewaart wachtwoorden in onbeveiligde platte tekst documenten

Cloud accounts lopen meer risico op een inbreuk dan ooit, maar er zijn verschillende dingen die je kunt doen om de kans te verkleinen dat je online accounts gecompromitteerd worden.

GEBRUIK MULTIFACTOR AUTHENTICATIE (MFA)

Multi-factor authenticatie (MFA) is de beste methode die er is om cloud accounts te beschermen. Hoewel het geen failsafe is, is bewezen dat het ongeveer 99,9% van frauduleuze aanmeldpogingen voorkomt, volgens een door Microsoft aangehaald onderzoek.

Als je de tweede vereiste toevoegt aan een login, die meestal bestaat uit het invoeren van een code die naar je telefoon gestuurd wordt, verhoog je de beveiliging van je account aanzienlijk. In de meeste gevallen zal een hacker geen toegang hebben tot je telefoon of een ander apparaat dat de MFA code ontvangt, zodat ze niet voorbij deze stap kunnen komen.

Het korte ongemak van die extra stap bij het inloggen op je accounts is het meer dan waard voor de hobbels in de beveiliging.

GEBRUIK EEN WACHTWOORDBEHEERDER VOOR VEILIGE OPSLAG

Eén manier waarop criminelen gemakkelijk aan gebruikerswachtwoorden komen is wanneer gebruikers ze op onbeveiligde manieren opslaan. Zoals in een onbeveiligd Word of Excel document of de contactapplicatie op hun PC of telefoon.

Het gebruik van een wachtwoord manager biedt je een handige plaats om al je wachtwoorden op te slaan, die ook versleuteld en beveiligd is. Bovendien hoef je maar één sterk hoofdwachtwoord te onthouden om toegang te krijgen tot alle andere.

Wachtwoordbeheerders kunnen ook al je wachtwoorden automatisch invullen in veel verschillende soorten browsers, waardoor het een handige manier is om je wachtwoorden veilig over verschillende apparaten te raadplegen.

PRIVACY & BEVEILIGINGSINSTELLINGEN BEKIJKEN/AANPASSEN

Heb je de tijd genomen om de beveiligingsinstellingen van je cloud tools te bekijken? Een van de veel voorkomende oorzaken van inbreuken op cloud accounts is misconfiguratie. Dat is wanneer de beveiligingsinstellingen niet goed zijn ingesteld om een account te beschermen.

Je wilt SaaS beveiligingsinstellingen niet gewoon op de standaardwaarden laten staan, want die zijn misschien niet beschermend genoeg. Bekijk de beveiligingsinstellingen voor cloud toepassingen en pas ze aan om er zeker van te zijn dat je account goed beveiligd is.

 

GEBRUIK WAARSCHUWINGEN VOOR LEKKENDE WACHTWOORDEN IN JE BROWSER

Je wachtwoorden kunnen bij jou onberispelijk beveiligd zijn, maar toch worden ze gecompromitteerd. Dit kan gebeuren wanneer een winkelier of een cloud dienst die je gebruikt zijn hoofddatabank van gebruikersnamen en wachtwoorden blootlegt en de gegevens steelt.

Wanneer dit gebeurt, kunnen die gelekte wachtwoorden snel te koop belanden op het Dark Web zonder dat je het weet.

Omdat dit zo'n veel voorkomend probleem is hebben browsers als Chrome en Edge waarschuwingsmogelijkheden voor gelekte wachtwoorden toegevoegd gekregen. Alle wachtwoorden die je in de browser opslaat worden in de gaten gehouden, en als ze gelekt blijken te zijn zie je een waarschuwing als je ze gebruikt.

Zoek dit in het wachtwoordgedeelte van je browser, want het kan zijn dat je het moet inschakelen. Dit kan je helpen zo snel mogelijk op de hoogte te zijn van een gelekt wachtwoord, zodat je het kunt veranderen.

VOER GEEN WACHTWOORDEN IN ALS JE OP EEN OPENBAAR WI-FI ZIT

Telkens als je op openbare Wi-Fi zit, moet je er van uit gaan dat je verkeer gemonitord wordt. Hackers hangen graag rond op openbare hot spots in vliegvelden, restaurants, koffiehuizen, en andere plaatsen zodat ze gevoelige gegevens kunnen verzamelen, zoals inlog wachtwoorden.

Je moet nooit een wachtwoord, creditcardnummer, of andere gevoelige informatie invoeren als je verbonden bent met openbare Wi-Fi. Je moet Wi-Fi uitschakelen en de verbinding van je telefoon's draadloze drager gebruiken, of een virtueel privé netwerk (VPN) app gebruiken, die de verbinding versleutelt.

GEBRUIK GOEDE APPARAATBEVEILIGING

Als een aanvaller erin slaagt met malware je toestel te kraken, kunnen ze vaak ook je accounts kraken zonder dat een wachtwoord nodig is. Bedenk maar eens hoeveel apps op je toestellen je kunt openen en waarop je al ingelogd bent.

Om te voorkomen dat een inbreuk op je online account via een van je apparaten gebeurt, zorg je voor een sterke beveiliging van je apparaten. Beste praktijken zijn onder andere:

  • Antivirus/anti-malware
  • Bijgewerkte software en OS
  • Bescherming tegen phishing (zoals e-mailfiltering en DNS filtering)

 

OP ZOEK NAAR BEVEILIGINGSOPLOSSINGEN VOOR WACHTWOORDEN EN CLOUD ACCOUNTS?

Laat je online accounts niet in gevaar. Wij kunnen je helpen de beveiliging van je huidige cloud accounts te evalueren en nuttige aanbevelingen te geven.

 

Artikel gebruikt met toestemming van The Technology Press.

Voel je je niet thuis in IT? Krijg volledige controle over de IT van je bedrijf! Gebruik onze checklist en laat alle frustraties achterwege.

DOWNLOAD JE CHECKLIST
Ook interessant voor je vrienden?Deel dit artikelLinkedinMail