Terug naar overzicht

Wil je meer weten over IT?

Lees alle handige tips via onze blog!

stay informed

Hackers en virussen: ben jij voldoende beveiligd?

security
7 min

Door te investeren in IT security kan je jezelf beschermen tegen het verlies, de beschadiging of zelfs de diefstal van bedrijfsdata. Hackers en virussen zijn een reëele dreiging en je wil je hier dan ook het liefst zo goed mogelijk tegen wapenen. Maar waar komen hackers en virussen nu eigenlijk vandaan? Onder welke vormen vind je ze terug? En vooral: ben jij er voldoende tegen beveiligd?

 

Wat is het verschil tussen hackers en virussen?

Hackers zijn de personen die achter computeraanvallen zitten. Die aanvallen voeren ze uit met behulp van virussen of malware, spyware en ransomware. Dit doen ze om bedrijven moedwillig pijn te doen, door data te stelen, bestanden te verwijderen, te spioneren of bestanden en systemen te encrypteren.

Een virus heeft meestal als voornaamste doel data beschadigen of verwijderen. Het is een stuk code dat geschreven is, om zichzelf te repliceren en te verspreiden door middel van een ander programma. Het wordt meestal geïnstalleerd zonder medeweten van de gebruiker.

Er bestaan tal van varianten en normaal gebruik je overkoepelende vormen van bescherming voor zowel hackers als virussen.

 

Verschillende virussen, verschillende beveiligingsmethoden

Een computervirus is een vorm van schadelijke software (malware). Het is een computerprogramma dat zich in bestanden nestelt. Daardoor zijn ze schadelijk: ze nemen schijfruimte en computertijd in beslag, en kunnen zelfs gegevens wissen of verspreiden.

Welke verschillende soorten malware bestaan er?

  • Virussen.
  • Wormen:
    Dit is een programma dat zich verplaatst van computer naar computer, zonder andere programma’s te wijzigen, hoewel dat mogelijk is.
  • Spyware:
    Dit is soft- of hardware die dient om gegevens van gebruikers te pakken te krijgen, om te gebruiken voor latere doeleinden. Er zijn twee vormen van spyware. De eerste is surveillance spyware: die keyloggers, screencapture programma’s en zogenaamde Trojan Horses omvat. Advertising Spyware zijn die irritante reclames en banners die je ongewild te zien krijgt.

Mogelijke beveiliginsmethodes tegen deze malware zijn:

  • anti-virusscanners, intrusion detection systemen en firewalls.
  • anti-spyware en anti-ransomware.
  • poort en process monitoring software.

De belangrijkste manieren om hier tegenin te gaan is door gebruik te maken van een degelijke firewall en een efficiënt anti-virussysteem te installeren.
Maar wat is nu een goed anti-virussysteem? Helaas kan je de beste niet gratis te pakken krijgen. Betalende versies van de meest courante anti-virussystemen zijn vaak een betere optie, omdat zij de nieuwste virussen goed kunnen opsporen. Bovendien zullen ze deze ook effectief verwijderen, terwijl niet-betalende versies deze eerder enkel zullen detecteren.
Preventief scannen kan dus zeker helpen, maar het is belangrijk om er daarnaast zeker van te zijn dat de virussen wel degelijk verwijderd worden.

 

Extra voorzichtigheid met ransomware

Een vorm van malware die vooral bedrijven extra schrik aanjaagt, is die van ransomware of gijzelsoftware. Hierbij wordt je computer letterlijk gekaapt: bestanden worden gegijzeld en criminelen vragen losgeld om je weer toegang te geven tot je computer of bestanden. Wat kan je hieraan doen?

Wij raden de gratis Anti-Ransomwaretool van Malwarebytes aan. Het is pro-actief, registreert én blokkeert alle verdachte activiteiten die kunnen duiden op varianten als Cryptowall4, Cryptolocker, Tesla en CTB-locker.

 

Ethical hacking om hacken tegen te gaan

Gek genoeg is een goede methode om hacken tegen te gaan: je moedwillig laten hacken. Ethical hacking is aan een opmars bezig: computerspecialisten - met goede bedoelingen - trainen hun analytisch denkvermogen en proberen na te gaan waar jouw systemen kunnen binnengedrongen worden.

Deze informatie wordt natuurlijk uitsluitend gedeeld met jou en eventuele medewerkers in het bedrijf. Vaak wordt dit zelfs voor het grootste deel van het personeel geheim gehouden, zodat de hacker ongestoord kan werken. Omdat het begrip nog niet zo lang bestaat, staan veel mensen nog wantrouwig tegenover een onbekende die zo maar even komt hacken.

Toch zijn het gecertificeerde vakmensen die je in dit geval wel degelijk kan vertrouwen. Ze zijn er om de veiligheid in jouw bedrijf te verbeteren.

 

Wat kan je zelf doen om je bedrijf te beschermen?

  • Investeer in een goede firewall en virusscanner.
  • Wees voorzichtig met het downloaden van programma’s.
  • bij het ontvangen van phishing mails bekijk zeker en vast eens de afzender en bel desnoods eens naar je VASTE contactpersoon van het bedrijf.
  • Klik niet op links of bijlagen die afkomstig zijn van een onbekende afzender.
  • Maak gebruik van sterke wachtwoorden: je zou ervan versteld staan hoe veel mensen hun naam of 1234 als wachtwoord gebruiken.
  • Maak zo min mogelijk gebruik van openbare wifi.
  • Koppel accounts niet aan elkaar.
  • Maak regelmatig back-ups (link IT security).
  • Versleutel de data op je apparaten.
  • Zorg ervoor dat je een beveiligde website gebruikt (https://), zeker bij internetbankieren.
  • Gebruik Chrome of Firefox als browser, Internet Explorer is minder veilig.
  • Gebruik Windows XP niet als besturingssysteem, dit is niet meer veilig.
  • Beveilig je smartphone.

Breng je medewerkers op de hoogte van deze maatregelen! 

Voel je je niet thuis in IT? Krijg volledige controle over de IT van je bedrijf! Gebruik onze checklist en laat alle frustraties achterwege.

DOWNLOAD JE CHECKLIST
Ook interessant voor je vrienden?Deel dit artikelLinkedinMail