Terug naar overzicht

Wil je meer weten over IT?

Lees alle handige tips via onze blog!

stay informed

Denk je dat jouw bedrijf geen doelwit is? Denk opnieuw

US+wc+2024-02-12+-+Blog+article+++LinkedIn+newsletter+image.jpg

Je zou kunnen denken dat cybercriminelen alleen geïnteresseerd zijn in grote bedrijven of bedrijven met grote financiële activa. Daar zit tenslotte het grote geld, toch?

Denk er nog eens over na.

Recente rapporten hebben aangetoond dat cybercriminelen hun netten wijd uitwerpen en zich richten op bedrijven van alle groottes, van gewone winkels tot wereldwijde ondernemingen. En ze doen het met behulp van iets dat "botnets" wordt genoemd.

Misschien heb je al gehoord over de opkomst van kwaadaardige botnets en vraag je je waarschijnlijk af: "Wat is in hemelsnaam een botnet en waarom zou ik me daar iets van aantrekken? Botnets zijn de geheime wapens van cybercriminelen. Het zijn legers van aangetaste apparaten, allemaal onder de controle van een enkele, kwaadwillende poppenspeler. Dit kan van alles zijn, van je computer tot je slimme koelkast. Ja, zelfs je koelkast kan worden veranderd in een cyberwapen.

In een nieuw rapport worden "enorme pieken" waargenomen in de activiteit van deze botnets, met op een gegeven moment meer dan een miljoen apparaten die betrokken zijn bij kwaadaardige activiteiten. Om het in perspectief te plaatsen: dat is honderd keer zoveel als de gebruikelijke activiteit van botnets.

Normaal gesproken zijn er elke dag ongeveer 10.000 apparaten die stoute dingen doen, waarbij 20.000 het hoogste aantal was dat onderzoekers hadden gezien. Maar in december 2023 werd het helemaal te gek. Het aantal schoot omhoog naar 35.144 en twee weken later steeg het zelfs nog verder naar 43.194. Dat zijn een heleboel gecompromitteerde apparaten.

En daar bleef het niet bij; de onderzoekers zagen de grootste piek tot nu toe, met maar liefst 143.957 verschillende apparaten die tegelijkertijd werden gebruikt. Op 5 en 6 januari waren er zelfs pieken van meer dan een miljoen apparaten!

Waarom doen ze dit? Deze botnets worden gebruikt om het internet te scannen, op zoek naar zwakke plekken in websites, servers en zelfs e-mailsystemen.

Zie het internet als een fort met veel deuren en ramen. Deze cybercriminelen zijn op zoek naar open deuren en ramen om naar binnen te sluipen. Ze richten zich op specifieke "poorten" die dienen als toegangspunten.

Wat kun je doen om jezelf te beschermen tegen deze cyberbedreigingen?

Het draait allemaal om het versterken van die deuren en ramen. Hier zijn een paar eenvoudige stappen:

  • Houd je software, besturingssystemen en applicaties up-to-date. Regelmatige updates verhelpen vaak kwetsbaarheden.
  • Installeer een goede firewall en betrouwbare antivirussoftware om uw apparaten te beschermen.
  • Informeer uw werknemers over de beste cyberbeveiligingspraktijken, zoals het vermijden van verdachte koppelingen en e-mails.
  • Dwing sterke, unieke wachtwoorden af voor al uw accounts en apparaten.
  • Maak regelmatig back-ups van uw gegevens om verlies te voorkomen in het geval van een cyberaanval.
  • Houd je netwerk in de gaten voor ongewone activiteiten.
  • Overweeg het inhuren van een cyberbeveiligingsdeskundige (dat zijn wij) om je beveiligingsmaatregelen te beoordelen en te verbeteren.

Als wij u kunnen helpen uw bedrijf beter te beschermen, neem dan contact met ons op.

 

Voel je je niet thuis in IT? Krijg volledige controle over de IT van je bedrijf! Gebruik onze checklist en laat alle frustraties achterwege.

DOWNLOAD JE CHECKLIST
Ook interessant voor je vrienden?Deel dit artikelLinkedinMail