Terug naar overzicht

Wil je meer weten over IT?

Lees alle handige tips via onze blog!

stay informed

Dat lange wachtwoord beschermt je niet beter

US+wc+2023-10-30+-+Blog+article+++LinkedIn+newsletter+image.jpg

Hoe veilig denkt u dat uw wachtwoorden zijn? Denk je dat langer altijd beter is? Nou, we hebben nieuws voor je. Het is tijd voor een serieus gesprek over wachtwoordbeveiliging.

Nieuw onderzoek heeft een ontnuchterende waarheid onthuld - zelfs wachtwoorden van 15 tekens lang kunnen worden gecompromitteerd. Ja, dat lees je goed. Het is tijd om de harde realiteit onder ogen te zien... lengte betekent niet altijd kracht.

Het wachtwoord van acht tekens is het meest gecompromitteerd. Maar haal niet opgelucht adem als jouw wachtwoord langer is. Het wachtwoord van 15 tekens komt ook voor in de top tien van meest gecompromitteerde lengtes.

Je vraagt je misschien af: "Hoe kan dit?" Het antwoord ligt niet alleen in de lengte van het wachtwoord, maar ook in de inhoud van het wachtwoord en of je hetzelfde wachtwoord op meerdere sites gebruikt.

Het meest gecompromitteerde wachtwoord van acht tekens is niemand minder dan "wachtwoord" zelf, terwijl het meest gecompromitteerde wachtwoord van 15 tekens "Sym_newhireOEIE" is.

Dat voelt niet echt veilig, toch?

Het gaat niet alleen om individuele mensen. Bedrijven zoals het uwe lopen ook een groot risico. Een alarmerende 86% van alle cyberaanvallen begint met gestolen referenties. Dat is bijna negen op de tien aanvallen. Kunt u het zich veroorloven om zelfgenoegzaam te zijn?

Natuurlijk, langere wachtwoorden bieden meer weerstand tegen brute force kraken. Een wachtwoord van acht tekens kan in vijf minuten worden gekraakt, terwijl een goed wachtwoord van 15 tekens 37 miljoen jaar kan duren als het geen duidelijk patroon volgt (d.w.z. het is willekeurig en gebruikt veel soorten tekens). Indrukwekkend, nietwaar?

Maar vergeet niet dat dit slechts één stukje van de puzzel is. Lengte alleen zal je niet redden van gestolen gegevens via phishingaanvallen.

Gebruik een robuuste zakelijke wachtwoordmanager. Deze genereert niet alleen willekeurig lange wachtwoorden voor je, maar onthoudt ze ook en vult het inlogvak voor je in.

Gebruik ook tweefactorauthenticatie, waarbij je een code genereert op een apart apparaat om te bewijzen dat jij het bent. Zelfs als cybercriminelen je wachtwoord kraken, hebben ze nog steeds geen toegang tot je gegevens.

Als je hulp nodig hebt om je bedrijf beter te beschermen, neem dan contact met ons op.

 

Voel je je niet thuis in IT? Krijg volledige controle over de IT van je bedrijf! Gebruik onze checklist en laat alle frustraties achterwege.

DOWNLOAD JE CHECKLIST
Ook interessant voor je vrienden?Deel dit artikelLinkedinMail