Terug naar overzicht

Wil je meer weten over IT?

Lees alle handige tips via onze blog!

stay informed

9 dringende beveiligingstips voor online vakantie winkelen

pexels-cottonbro-3944405.jpg

De feestdagen zijn in volle gang. Dit betekent dat oplichters ook hun motoren hebben opgevoerd. Ze zijn klaar om te profiteren van al die online transacties.

Vergeet niet veilig online te blijven tijdens de koopwoede die in deze tijd van het jaar heerst. Een grammetje preventie op het gebied van cyberveiligheid is zeker een pond genezing waard. Het kan u ook behoeden voor een financiële of privacy-nachtmerrie.

Hier zijn enkele van de belangrijkste veiligheidstips om uw online vakantie aankopen te verbeteren.

 

Controleer op apparaatupdates voordat u gaat winkelen

Computers, tablets en smartphones met oude software zijn kwetsbaar. Hoewel u misschien niet wilt wachten op een 10 minuten durende iPhone-update, bent u wel veiliger.

Hackers maken vaak gebruik van kwetsbaarheden in besturingssystemen van apparaten. Updates installeren patches voor bekende kwetsbaarheden, waardoor uw risico afneemt. Zorg ervoor dat u alle updates installeert voordat u uw apparaat gebruikt voor online winkelen tijdens de feestdagen.

Ga niet naar websites vanuit e-mail links

Ja, het is vervelend om "amazon.com" in te moeten typen in plaats van op een link in een e-mail te klikken. Maar phishing scams zijn in deze tijd van het jaar ongekend populair. Als u op een e-mail link naar een kwaadaardige site klikt, kan het een automatische download van malware starten.

U kunt het beste niet op links klikken, maar de website rechtstreeks bezoeken. Als u het gemakkelijker wilt maken, sla dan sites op als winkelbladwijzers in uw browser. Dat is veiliger dan klikken op een tekst- of e-maillink.

Gebruik waar mogelijk een portemonnee-app

Het is altijd een risico wanneer u uw betaal- of kredietkaart aan een website geeft. Het risico is nog groter als je met de feestdagen inkopen doet op een site waar je nog niet eerder aankopen hebt gedaan.

Koop waar mogelijk via een portemonnee-app of PayPal. Hierdoor hoef je je betaalkaartgegevens niet rechtstreeks aan de winkelier te geven. In plaats daarvan deel je ze met de wallet app service (Apple Pay, Google Pay, PayPal, etc.). Maar de winkelier krijgt ze niet.

Verwijder alle opgeslagen betaalkaarten na het uitchecken

Er zijn veel websites (waaronder Amazon) die automatisch uw betaalkaartgegevens opslaan. Dit is een slechte zaak. Ja, het maakt de volgende aankoop misschien handiger, maar het brengt u in gevaar. Een hacker met toegang tot uw apparaat of account zou aankopen kunnen doen.

Er is ook het risico van een datalek bij de detailhandelaar. Die komen vaak voor en kunnen gevoelige betalingsgegevens van klanten lekken. Hoe minder databases u toestaat om uw betalingsgegevens op te slaan, hoe beter voor uw veiligheid.

Verwijder onmiddellijk na het uitchecken uw betaalkaart van de site. Meestal moet u hiervoor naar de instellingen van uw account gaan.

Zorg ervoor dat de site HTTPS gebruikt (nadruk op "S")

HTTPS is nu grotendeels de standaard geworden voor websites. Dit is in plaats van "HTTP" zonder de "S" op het einde. HTTPS betekent dat een website de gegevens die via de site worden verzonden, versleutelt. Zoals uw naam, adres en betalingsgegevens.

U moet NOOIT winkelen op een website die geen HTTPS gebruikt in de adresbalk. Een extra indicator is een klein slotje voor het adres van de website.

Controleer de URL van de site dubbel

We maken allemaal wel eens een typefout. Vooral bij het typen op een klein smartphone scherm. Eén typefout kan je op een copycat site (zoals Amazonn(dot)com) doen belanden.

Hackers kopen domeinen die dicht bij de echte liggen voor populaire retailers. Vervolgens zetten ze namaaksites op om gebruikers die een fout maken bij het intikken van de URL voor de gek te houden.

Neem die paar extra seconden om te controleren of u op de juiste website bent beland. Doe dit voordat u gaat winkelen. 

Winkel nooit online op openbare Wi-Fi

Als je je apparaat aansluit op openbare Wi-Fi, kun je net zo goed verwachten dat een vreemdeling je stalkt. Hackers zijn dol op de feestdagen en hangen rond op populaire openbare Wi-Fi-plekken.

Ze bespioneren de activiteiten van andere apparaten die met diezelfde gratis hotspot zijn verbonden. Hierdoor kunnen ze toegang krijgen tot alles wat je intypt. Zoals wachtwoorden en creditcard informatie.

Winkel nooit online wanneer u verbonden bent met een openbaar Wi-Fi-netwerk. Schakel in plaats daarvan Wi-Fi uit en schakel over op de verbinding van uw mobiele provider.

Wees zeer alert op imitatiemails en -teksten

Phishing-scammers waren zeer actief tijdens het vakantiewinkelseizoen van 2021. Er was een toename van 397% in typo-squatting domeinen verbonden met phishing aanvallen.

Hoewel u altijd voorzichtig moet zijn met phishing, is het tijdens de feestdagen nog erger. Aanvallers weten dat mensen vakantie-e-mails van retailers verwachten. Ook krijgen ze in deze tijd van het jaar een stortvloed aan orderbevestigingen en verzendberichten.

Hackers gebruiken deze e-mails als sjablonen. Ze doen zich voor als merken als Target, UPS, Amazon en anderen. Hun e-mails zien er bijna identiek uit als de echte. Ze misleiden je om je te laten klikken en/of inloggen op een kwaadaardige website. 

Wees zeer alert op e-mails waarin het merk wordt uitgebeeld. Dit is nog een reden waarom het altijd beter is rechtstreeks naar een site te gaan dan via een e-mail link.

Bankwaarschuwingen inschakelen en uw rekening controleren

Phishing Controleer uw bankrekening regelmatig. Zoek naar verdachte kosten die kunnen duiden op een inbreuk. Een manier om een controleproces te automatiseren is het instellen van bankwaarschuwingen via uw online bankieren app.

Bij veel banken kunt u bijvoorbeeld waarschuwingen instellen voor gebeurtenissen zoals:

  • Bij een aankoop boven een bepaald bedrag
  • Bij een aankoop van buiten het land

Hoe veilig is uw mobiele apparaat?

Mobiele malware wordt vaak ingezet bij zwendelpraktijken tijdens de feestdagen. Hoe goed is uw apparaat beveiligd tegen schadelijke apps en malware? Neem vandaag nog contact met ons op voor een beveiligingscheckup.

Artikel gebruikt met toestemming van The Technology Press.

Voel je je niet thuis in IT? Krijg volledige controle over de IT van je bedrijf! Gebruik onze checklist en laat alle frustraties achterwege.

DOWNLOAD JE CHECKLIST
Ook interessant voor je vrienden?Deel dit artikelLinkedinMail