Terug naar overzicht

Wil je meer weten over IT?

Lees alle handige tips via onze blog!

stay informed

11 doeltreffende beveiligingsmaatregelen om jouw Microsoft 365-gegevens beter te beschermen

cyber.jpg

Om je Microsoft 365-apps optimaal te benutten, neem je het best passende beveiligingsmaatregelen.

Microsoft 365 is een van de beste samenwerkings- en productiviteitstools die er zijn. Het biedt gebruikers vlekkeloze communicatie, schaalbaarheid en het ondersteunt werken op afstand met verschillende functies. De beveiliging is ook solide dankzij een breed scala aan verdedigingsmechanismen.

Maar dat betekent niet dat je ongevoelig bent voor cyberaanvallen.

Het lekken van gegevens, onbevoegde toegang en malware kunnen je systeem nog steeds in gevaar brengen en ideale toegangspunten vormen voor hackers. Als je bedrijf hiervan het slachtoffer wordt, kunnen de gevolgen rampzalig zijn, variërend van bedrijfsstoringen tot ernstige reputatieschade.

De enige manier om hackers af te weren is om je Microsoft 365-gegevensbescherming naar een hoger niveau te tillen. In dit artikel vind je de elf meest effectieve beveiligingsmaatregelen om je gegevens in Microsoft 365 te beschermen.

DE 11 EFFECTIEVE VEILIGHEIDSMAATREGELEN

BEVEILIGINGSMAATREGEL #1 - ACTIVEER MULTI-FACTOR AUTHENTICATIE

Gebruikers van Microsoft 365 hebben slechts één methode om hun identiteit te verifiëren wanneer ze een gebruikersnaam en wachtwoord gebruiken. En helaas volgen veel mensen geen robuuste wachtwoordprotocollen. In dat geval stel je je organisatie bloot aan mogelijke inbraken.

Dat is waar multi-factor authenticatie (MFA) zijn intrede maakt.

MFA kan je Microsoft 365-beveiliging verbeteren met eenmalige wachtzinnen of andere factoren om de identiteit van gebruikers te verifiëren. Het beste van alles is dat deze maatregel eenvoudig toe te passen is.

Maar het inschakelen van MFA zou slechts een eerste stap moeten zijn. De volgende onmisbare stap is de activatie van Security Defaults, een Microsoft-functie die MFA afdwingt in elke beheerdersaccount.

Een ander goed idee is om MFA te implementeren in alle accounts zonder beheerdersrechten. Die accounts kunnen namelijk nog steeds diensten en apps in je ecosysteem in gevaar brengen.

BEVEILIGINGSMAATREGEL #2 - GEBRUIK SESSIETIME-OUTS

Veel werknemers verzuimen zich af te melden bij hun accounts en hun mobiele apparaten of computers te vergrendelen. Hierdoor kunnen hackers onbeperkt toegang krijgen tot bedrijfsaccounts, waardoor ze uw gegevens in gevaar kunnen brengen.

Door sessietime-outs in interne netwerken en accounts op te nemen, worden gebruikers na een bepaalde inactiviteitsperiode automatisch uitgelogd. Dat betekent dat hackers hun apparaten niet kunnen overnemen en geen toegang kunnen krijgen tot gevoelige informatie.

BEVEILIGINGSMAATREGEL #3 - VERMIJD HET OPENBAAR DELEN VAN JE AGENDA 

Het delen van agenda's stelt je werknemers in staat om agenda's te synchroniseren en te delen met collega's. Hoewel dit de samenwerking tussen teams ongetwijfeld vergemakkelijkt, kan het hackers ook inzicht geven in je activiteiten en kwetsbare gebruikers.

Als je beveiligingsbeheerder bijvoorbeeld op vakantie is en deze informatie publiekelijk beschikbaar is, kunnen aanvallers deze opportuniteit benutten om malware te lanceren.

BEVEILIGINGSMAATREGEL #4 - GEBRUIK GEAVANCEERDE BESCHERMING TEGEN BEDREIGINGEN

Bescherming tegen geavanceerde bedreigingen (ATP) is een robuuste oplossing om geavanceerde bedreigingen, die antivirus- en firewallverdedigingen gewoonlijk omzeilen, te herkennen en te voorkomen.

Het biedt toegang tot een database die in real time wordt bijgewerkt, zodat gebruikers de bedreigingen kunnen begrijpen en de gegevens in hun analyse kunnen opnemen.

ATP informeert je over aanvallen, de ernst ervan en de methode waarmee ze zijn tenietgedaan, ongeacht de bron. Het is vooral effectief bij het voorkomen van phishing.

Het is gebaseerd op machinaal leren en doet een beroep op een enorme database van verdachte sites die berucht zijn voor de levering van malware of pogingen tot phishing.

 

BEVEILIGINGSMAATREGEL #5 - MAAK GEBRUIK VAN BELEIDSWAARSCHUWINGEN

Met Microsoft 365 kan je je beleidsmeldingen in het compliance center instellen om te voldoen aan de beveiligingsbehoeften van je bedrijf. Zo ontvangen je werknemers bijvoorbeeld tips over het verzenden van gevoelige informatie wanneer ze op het punt staan een bericht te sturen naar een contactpersoon buiten je netwerk.

Deze waarschuwingen kunnen bescherming bieden tegen het lekken van gegevens, terwijl je team kennis vergaart over veilige methoden om gegevens te delen.

BEVEILIGINGSMAATREGEL #6 - BEVEILIG JE MOBIELE TOEGANG

IMAGE SOURCE: https://pixabay.com/photos/phone-technology-mobile-internet-869669/

Je medewerkers gebruiken vaak smartphones om toegang te krijgen tot werkmails, contactpersonen, documenten en agenda’s en dat vooral wanneer ze vanop afstand werken. Hun apparaten beveiligen zou dus je topprioriteit moeten zijn om gegevens te beschermen.

De beste manier om dit aan te pakken is Microsoft 365-functies voor mobiel beheer installeren. Hiermee kan je je beveiligingsbeleid, machtigingen en beperkingen beheren en cruciale informatie wissen van gestolen of verloren apparaten.

BEVEILIGINGSMAATREGEL #7 - DEACTIVEER DE AUTHENTICATIE VAN HET OUDE PROTOCOL

Het is het vermelden waard dat legacy protocollen geen ondersteuning bieden voor verschillende beveiligingsfuncties in Microsoft 365 die de kans op inbraak verkleinen, zoals MFA. Dit kan er perfecte toegangspoorten van maken voor tegenstanders die zich op je organisatie willen richten.

Om de risico's te beperken, kan je het best de bestaande protocollen uitschakelen.

Het kan echter zijn dat je de legacy authenticatie niet wil uitschakelen als je team die nodig heeft voor oudere e-mailaccounts. Het goede nieuws is dat je je netwerk nog steeds veiliger kan maken door de toegang te beperken voor gebruikers die dit protocol niet nodig hebben.

BEVEILIGINGSMAATREGEL #8 - INTEGREER ROLGEBASEERDE TOEGANGSCONTROLE

Toegangsbeheer is een handige beveiligingsfunctie waarmee je de stroom van privégegevens in je bedrijf kan beperken. Aan de hand daarvan kan je de gebruikers bepalen die toegang mogen hebben tot de gegevens in je bedrijf.

Je kan het lekken van gegevens bijvoorbeeld tot een minimum herleiden door te voorkomen dat teamleden bestanden op directieniveau kunnen lezen en bewerken.

VEILIGHEIDSMAATREGEL #9 - VERTROUW OP VERENIGD AUDITLOG

Unified audit log (UAL) omvat logboeken van verschillende Microsoft 365-services, zoals Azure AD, SharePoint Online, OneDrive en Microsoft Teams. Wanneer je dit inschakelt, kan de beheerder inzicht krijgen in schadelijke activiteiten en acties die in strijd zijn met het organisatiebeleid.

Het kan ook zijn dat je je logs wil opnemen in een bestaande SIEM-tool (Security Information and Event Management). Op die manier kan je logboeken koppelen aan bestaande oplossingen voor logbewaking en -beheer om abnormale activiteiten aan het licht te brengen. Bovendien kan het de algehele beveiliging van je Microsoft 365-suite verbeteren.

BEVEILIGINGSMAATREGEL #10 - E-MAILS VERSLEUTELEN

Gevoelige gegevens versleutelen is vaak het laatste redmiddel om gegevensinbreuken aan te pakken. Maar als cyberaanvallers toegang krijgen tot je e-mails, kunnen robuuste versleutelingstools die onleesbaar maken. Daarom is e-mailversleuteling zeker en vast het overwegen waard.

Deze functie is essentieel voor Microsoft 365-gebruikers die regelmatig e-mails en bestanden delen.

VEILIGHEIDSMAATREGEL #11 - TRAIN EN ONDERWIJS UW WERKNEMERS

Bovenstaande maatregelen zijn ongetwijfeld doeltreffend, maar ze leiden nergens toe als je je werknemers buiten beschouwing laat. Menselijke fouten zijn namelijk de belangrijkste oorzaak van de meeste datalekken.

Een van de beste manieren om inbreuken op de beveiliging in je bedrijf te voorkomen, is het plannen van beveiligingstrainingen en -opleidingen voor je werknemers. Dit kan hen bewuster maken van potentiële bedreigingen en hen begeleiden bij de aanpak ervan.

Deze veiligheidsmaatregel is vooral belangrijk wanneer je nieuwe werknemers aanwerft. Zorg ervoor dat zij een grondige veiligheidstraining krijgen voordat zij toegang krijgen tot gevoelige gegevens en apparatuur van de organisatie.

LAAT DE GEGEVENSBESCHERMING VAN UW BEDRIJF NIET AAN HET TOEVAL OVER

Bovenstaande maatregelen zijn ongetwijfeld doeltreffend, maar ze leiden nergens toe als je je werknemers buiten beschouwing laat. Menselijke fouten zijn namelijk de belangrijkste oorzaak van de meeste datalekken.

Een van de beste manieren om inbreuken op de beveiliging in je bedrijf te voorkomen, is het plannen van beveiligingstrainingen en -opleidingen voor je werknemers. Dit kan hen bewuster maken van potentiële bedreigingen en hen begeleiden bij de aanpak ervan.

Deze veiligheidsmaatregel is vooral belangrijk wanneer je nieuwe werknemers aanwerft. Zorg ervoor dat zij een grondige veiligheidstraining krijgen voordat zij toegang krijgen tot gevoelige gegevens en apparatuur van de organisatie.

 

Artikel gebruikt met toestemming van The Technology Press.

Voel je je niet thuis in IT? Krijg volledige controle over de IT van je bedrijf! Gebruik onze checklist en laat alle frustraties achterwege.

DOWNLOAD JE CHECKLIST
Ook interessant voor je vrienden?Deel dit artikelLinkedinMail