Terug naar overzicht

Wil je meer weten over IT?

Lees alle handige tips via onze blog!

stay informed

Internet Explorer heeft alle ondersteuning verloren (Wat je moet weten)

computer-gac087bc0b_1920.jpg

Na eind jaren 1990 en begin jaren 2000 de belangrijkste toegang tot het internet te zijn geweest, is Internet Explorer (IE) verdwenen. Met ingang van 15 juni 2022 heeft Microsoft de webbrowser uit de ondersteuning gehaald.

IE luidde in 1995 het tijdperk van de verbinding met de wereld in en had vele jaren het grootste marktaandeel in de browser. Maar door het uitkomen van nieuwere technologieën als Google Chrome werd het minder relevant.

 

In 2014 had Internet Explorer nog ongeveer 59% van het wereldwijde marktaandeel in handen, met Chrome op 21%. Maar amper twee jaar later verloor IE zijn toppositie aan Chrome en bleef achter bij een andere nieuwkomer, Safari.

In 2015 stond het schrift al op de muur toen Microsoft een nieuwe browser uitbracht, Edge. Met Edge voorbestemd om de plaats van IE in te nemen als de officiële browser die op Windows systemen geïnstalleerd wordt.

Het is onvermijdelijk, hoe langer de technologie het werk en thuisleven stuurt, dat we sommige van onze favorieten gaan verliezen. Adobe Flash Player is een andere technologie die vroeger veel gebruikt werd en nu verdwenen is.

Dus, nu IE het einde van zijn leven (EOL) bereikt heeft, wat gebeurt er nu?          

Microsoft zal gebruikers in Edge omleiden naar IE Mode

Volgens Microsoft zal het, nu IE officieel niet meer ondersteund wordt, gebruikers omleiden. In de komende maanden zal er een nieuwe ervaring ontstaan. Wie de verouderde browser opent zal in plaats daarvan terechtkomen in Microsoft Edge met IE modus.

Om de overgang van Internet Explorer te vergemakkelijken, voegde Microsoft IE Mode toe aan Edge. Deze modus maakt het mogelijk voor organisaties om nog steeds verouderde sites te gebruiken die misschien het beste werkten in IE. Het gebruikt daarvoor de Trident MSHTML engine uit IE11.

In IE modus zie je nog steeds het pictogram van Internet Explorer op je toestel. Maar als je het opent, zit je eigenlijk in Microsoft Edge

Microsoft zal in de toekomst Internet Explorer pictogrammen verwijderen

Microsoft maakt nog geen einde aan de IE pictogrammen die verschijnen op plaatsen als de taakbalk en het Start menu op Windows. Maar dat zal het in een toekomstige update doen. Gebruikers kunnen verwachten dat die op een bepaald moment verwijderd zullen worden.

Edge zal browsergegevens importeren uit IE

Hoe zit het met je favorieten, opgeslagen wachtwoorden, en andere instellingen die je in IE hebt? Microsoft Edge importeert deze voor je uit Internet Explorer, zodat ze niet verloren gaan. Dit omvat dingen als je surfgeschiedenis en andere gegevens die in de browser zijn opgeslagen. Je hebt er dan toegang toe in het instellingengedeelte van Microsoft Edge.

Nu IE met pensioen is, wat moet je nu doen?

Deïnstalleer de browser

Het is riskant om oudere technologie die niet meer ondersteund wordt op je systeem te houden. Cybercriminelen maken graag misbruik van oudere gereedschappen die geen beveiligingsupdates krijgen. Dit laat een open uitnodiging achter om je netwerk binnen te dringen. Fabrikanten zullen hier nooit iets aan doen omdat ze de software met pensioen gestuurd hebben.

Verouderde technologie kost ondernemingen ongeveer 47% meer wanneer ze het slachtoffer worden van een gegevensinbraak. In vergelijking met die met bijgewerkte hulpmiddelen.

Je moet je opgeslagen informatie overzetten naar Microsoft Edge (of een andere vertrouwde browser). Verwijder dan IE van je toestel of toestellen.

Zorg dat werknemers weten hoe ze IE Mode in Edge kunnen gebruiken

Een scenario dat bedrijven willen vermijden is wat veel organisaties in Japan overkwam. Verscheidene overheids- en bedrijfsgebruikers waren niet voorbereid op de uitdienstneming van IE. 

Er werd gemeld dat IT en technische afdelingen veel telefoontjes om hulp kregen. Dit was te wijten aan onvoorbereidheid op de ondergang van de browser. Hoewel het met waarschuwingen kwam, was het een schok voor velen die verouderde sites gebruikten die IE nodig hebben om te werken. Hiertoe behoorden de klanten van overheidsinstellingen, financiële instellingen, en andere organisaties.

Daardoor moesten ze op het laatste moment nog proberen uit te zoeken wat ze moesten doen. Ze hadden nog steeds toegang nodig tot het aanwezigheidsbeheer van de werknemers, en andere online hulpmiddelen.

Natuurlijk, met de IE modus in Edge hoefde deze overgang niet zo chaotisch te verlopen. Maar zonder communicatie of training was meer dan 20% van de getroffen gebruikers er niet achter gekomen wat ze moesten doen.

Zorg ervoor dat je met je team communiceert wat te doen. Bedrijven kunnen de IE mode voor hun gebruikers automatiseren, zodat die automatisch opstart.

Train medewerkers op Microsoft Edge functies

Microsoft Edge heeft veel voordelen boven IE en andere browsers. Het is sneller en responsiever dan Internet Explorer. Het heeft ook uitgebreide beveiligingscontroles (o.a. controle op wachtwoordlekken). En heeft unieke functies zoals "verzamelingen".

Maar met alle nieuwe hulpmiddelen geldt dat als je wilt dat je werknemers ze vakkundig gebruiken, ze de kans moeten krijgen om ze te leren. Neem de tijd om goed over te stappen, en laat je medewerkers op Edge trainen.

Hulp nodig bij het opwaarderen van je digitale hulpmiddelen?

Je hoeft niet in paniek te raken als een technologie die je gebruikt met pensioen gaat. Wij kunnen je helpen ruim voor eventuele deadlines te upgraden. Neem vandaag nog contact op om een technologie consultatie te plannen.

Artikel gebruikt met toestemming van The Technology Press.

Voel je je niet thuis in IT? Krijg volledige controle over de IT van je bedrijf! Gebruik onze checklist en laat alle frustraties achterwege.

DOWNLOAD JE CHECKLIST
Ook interessant voor je vrienden?Deel dit artikelLinkedinMail