Terug naar overzicht

Wil je meer weten over IT?

Lees alle handige tips via onze blog!

stay informed

Wat zijn de beste manieren om een een oudere PC een nieuw leven te geven?

laptop-gdc34fabff_1920.jpg

De aanschaf van een nieuwe computer is een grote investering. Veel eigenaren van kleine bedrijven en thuis PC's worstelen uiteindelijk met oudere systemen omdat ze er zo veel mogelijk jaren uit willen halen.

Heb je jezelf al uit frustratie op je toetsenbord zien bonken? Heb je elke tip en truc die je online vond geprobeerd, alleen om nog steeds te worstelen met een trage PC?

Er zijn enkele veelbelovende upgrades die je kunt doen en die veel minder kosten dan de prijs van een nieuwe computer, terwijl je je PC toch weer als nieuw laat voelen.

Hier zijn enkele van de mogelijkheden die je kunt proberen om de prestaties van een oudere computer te verbeteren.

UPGRADE NAAR EEN SOLID-STATE DRIVE (SSD)

De prijzen voor solid-state drives zijn de laatste jaren flink gedaald, waardoor ze een betaalbare upgrade zijn die leven kan blazen in een oudere PC die misschien trager wordt.

In tegenstelling tot harde schijven (HDD's) hebben SSD's geen bewegende delen en gebruiken ze een flash geheugen dat een snellere responstijd mogelijk maakt. Je kunt de tijd om op te starten en je ervaring bij het zoeken van bestanden, openen van toepassingen en andere activiteiten verbeteren.

Enkele van de voordelen van het upgraden van de harde schijf van je computer naar SSD zijn:

  • SSD lees/schrijfsnelheden tot 2500 MB/seconde vergeleken met HDD tot 200 MB/seconde
  • SSD toegangstijd van 0.1ms, vergeleken met HDD van 5.5-8.0ms
  • SSD's verbruiken tussen 2-5 watt energie, vergeleken met HDD's van 6-15 watt

VERGROOT DE RAM (GEHEUGEN)

Een upgrade die heel goedkoop is en een aanzienlijke prestatieverhoging kan betekenen is een geheugenupgrade. Als je PC een van de goedkopere was die maar 4 GB RAM had toen je hem kocht, heb je waarschijnlijk moeite om te veel tabbladen in je browser te openen of een grafisch zwaar programma te gebruiken.

Door je RAM op te waarderen, als je PC beschikbare geheugensleuven heeft, tot 8 GB of 12 GB, kan het lijken alsof je een geheel nieuwe computer hebt door de grote toename in snelheid.

UPGRADE DE GRAFISCHE KAART

Als je computerspelletjes speelt of werkt met een soort video-, beeld-, of 3D software, kan een verouderde grafische kaart je ervaring verpesten.

In plaats van je hele computer te vervangen, kan alleen al het upgraden van de grafische kaart naar een robuuster model de prestaties van je PC verbeteren en je er nog een aantal nuttige jaren van geven.

VERVANG JE PC KOELSYSTEEM

Warmte is een vijand van de interne onderdelen van je computer. Als je koelsysteem versleten raakt en niet meer werkt zoals het zou moeten, dan kan zich overtollige hitte in je apparaat ophopen.

Als dit gebeurt kan het vreemd lopen, met programma's die vastlopen of je systeem dat uit zichzelf herstart.

Als je vermoedt dat overmatige hitte een probleem kan zijn, laat dan de ventilator en het koelsysteem van je computer nakijken om te zien of ze aan vervanging toe zijn.

Sluit een externe monitor aan op een laptop

Als je op een laptop werkt en het moeilijk vindt om te multitasken door het beperkte schermoppervlak, overweeg dan een externe monitor in plaats van je hele PC te vervangen.

Monitors zijn maar een fractie van de kosten van computers, en een scherm dat twee keer zo groot is als dat op je laptop kan al het verschil van de wereld maken en de productiviteit verhogen door de extra schermruimte.

Vervang je toetsenbord

Oudere toetsenborden kunnen kleven, toetsen verliezen, en het schrift kan van de toetsen gewreven zijn, waardoor het moeilijker wordt een "prt screen" van een "delete" toets te onderscheiden. Als de prestaties van je PC gehinderd worden door een frustrerend toetsenbord, kan een upgrade een heel goedkope manier zijn om je uitrusting te verbeteren.

Koop een externe harde schijf

Computers kunnen trager worden en moeilijker te gebruiken wanneer de harde schijf zich met gegevens vult. In de loop der jaren stapelen de bestanden zich op, en veel gebruikers nemen nooit de tijd om de onnodige bestanden door te nemen en te verwijderen.

De aanschaf van een externe harde schijf kan je in staat stellen bestanden die je misschien vertragen te ontladen, terwijl ze toch gemakkelijk toegankelijk blijven.

Een ander voordeel van een externe harde schijf is dat hij draagbaar is en gemakkelijk tussen huis en werk meegenomen kan worden en op beide plaatsen gebruikt kan worden.

Krijg een professionele computer tune-up

De gratis programma's die je online vindt om je PC op te schonen geven je niet het soort opfrisbeurt die een professionele IT leverancier kan geven. We gaan door zaken als het Windows Register, dubbele systeembestanden, interne fouten, en meer om je systeem op te schonen en alle "troep" te verwijderen die zich in de loop der jaren heeft opgehoopt.

We kunnen ook een onderhoudscontrole doen op dingen als falende onderdelen, en deskundige begeleiding bieden bij je meest impactvolle upgrade opties.

KRIJG VANDAAG NOG HULP BIJ HET VERBETEREN VAN DE PRESTATIES VAN JE COMPUTER!

Worstel niet langer met een oudere PC! Wij kunnen je helpen met kosteneffectieve upgrade mogelijkheden die perfect bij je systeem en budget passen.

 

Artikel gebruikt met toestemming van The Technology Press.

Voel je je niet thuis in IT? Krijg volledige controle over de IT van je bedrijf! Gebruik onze checklist en laat alle frustraties achterwege.

DOWNLOAD JE CHECKLIST
Ook interessant voor je vrienden?Deel dit artikelLinkedinMail