Terug naar overzicht

Wil je meer weten over IT?

Lees alle handige tips via onze blog!

stay informed

Voordelen & nadelen van het gebruik van de Windows 365 Cloud PC

cloud-gba41c03e9_1920.jpg

Hoewel veel bedrijven het grootste deel van hun werkstromen naar de cloud verplaatst hebben, is er nog steeds een belangrijk onderdeel van kantooroperaties dat plaatsgebonden is. Dat zijn dan de computers van de werknemers.

De meeste bedrijven vertrouwen nog steeds op desktops en laptops om werknemers toegang te geven tot kritieke software en als hun voornaamste werkstation.

Dit kan onhandig worden als je werk vanuit één plaats doet. Als je bijvoorbeeld zowel op kantoor als thuis werkt, ben je op een van die plaatsen zonder je "hoofdcomputer". Dit kan een echt probleem zijn als je bij bepaalde bestanden moet, of mogelijk vanaf een trager apparaat werkt dan je gewend bent.

Veel technologiebedrijven, zoals Microsoft, hebben hier een antwoord op - zet je computerwerkstation in de cloud. Dit is precies wat wordt aangeprezen als de next big thing als het gaat om Windows 365 Cloud PC.

WAT IS WINDOWS 365?

Windows 365 is een op de cloud gebaseerde pc. Je hele besturingssysteem en alles wat erop zit (instellingen, bestanden, software, enz.) wordt op een cloud server geladen in plaats van op de harde schijf van je eigen toestel. Je hebt daar dan toegang toe via een online portal, en de interface wordt op je apparaat (desktop, laptop, tablet, enz.) geladen.

Microsoft's Windows 365 Cloud-gebaseerde PC

Net als andere cloud-gebaseerde diensten werkt Windows 365 vanuit een abonnementsplan en heeft het verschillende niveaus. Hier zijn de huidige opties voor de bedrijfsplannen:

  • €31/gebruiker/maand: 2vCPU, 4 GB RAM, 128 GB Opslag
  • €41/gebruiker/maand: 2vCPU, 8 GB RAM, 128 GB Opslag
  • €66/gebruiker/maand: 4vCPU, 16 GB RAM, 128 GB Opslag

 

Windows 365 is toegankelijk via elk soort apparaat, vanaf elke plek, net als andere clouddiensten. Je kunt toepassingen installeren, je bureaublad personaliseren, en al de dingen doen die je normaal op een computer doet. Het belangrijkste verschil is dat het computerbesturingssysteem nu in de cloud staat.

WINDOWS 365 PROS

OVERAL TOEGANG TOT JE COMPUTER

Het grootste voordeel is dat je je "hoofdcomputer" kunt gebruiken, waar je ook bent, zonder ermee te hoeven slepen.

Dit kan een groot voordeel zijn als je op reis bent, want je hoeft je geen zorgen te maken dat je laptop beschadigd, verloren of gestolen wordt en vitale gegevens verliest. Je hebt je PC en bestanden nog steeds veilig in de cloud opgeslagen en kunt er vanaf een ander apparaat gemakkelijk bij.

 PERFECT VOOR DE HYBRIDE WERKWERELD

Hybride werken is het nieuwe normaal. Sinds de pandemie is er een verschuiving geweest waarbij meer werknemers dan ooit thuis werken. Nu zijn veel bedrijven van plan een mix van kantoor- en telewerken aan te houden.

74% van de bedrijven in de V.S. gebruikt een permanent hybride werkmodel of is van plan dat te doen.

Met de Windows 365 PC in de cloud kunnen medewerkers gemakkelijk thuis, op het werk, of allebei werken.

BETERE TOEGANG TOT TOESTELBEVEILIGING & BEHEER

Als medewerkers op afstand werken, kan het een probleem zijn om ervoor te zorgen dat al hun apparaten goed bijgewerkt zijn. En wat gebeurt er als een medewerker plotseling ontslag neemt en veel gevoelige werkgegevens op een thuis geplaatst apparaat heeft staan?

Het gebruik van cloud PC's geeft een bedrijf volledige controle over zijn PC bezittingen en gegevens. Werknemers loggen overal in, maar de "computer" zelf bevindt zich in een cloud omgeving, waardoor het gemakkelijk is dingen te doen als beveiligingsupdates pushen en toegang beperken.

WINDOWS 365 NADELEN

JE KUNT HET ALLEEN ONLINE GEBRUIKEN

Het duidelijke nadeel van een Windows cloud PC is dat je hem alleen online kunt gebruiken. Je hebt geen toegang tot gegevens, bestanden, of programma's als je geen internetverbinding hebt.

Dit zal voor veel mensen misschien niet zo'n groot probleem zijn, omdat het meeste werk nu toch al van cloud toepassingen afhangt.

EEN TRAGE VERBINDING VERPEST DE ERVARING

Als je een trage internetverbinding hebt, dan kan de frustratie verveelvoudigd worden. Niet alleen een cloud app die je probeert te openen zou hierdoor trager worden, maar ook de cloud computer van waaruit je hem probeert te openen.

 

Bij het gebruik van een computer in de wolk bestaat het risico dat je vertraging ondervindt, waardoor het moeilijk wordt om te werken.

ER IS GEVAAR VOOR UITVAL VAN DE DIENST

Je bent afhankelijk van de cloud provider - in dit geval Microsoft - om de dienst altijd beschikbaar te hebben. Zelfs grote bedrijven kunnen van tijd tot tijd uitval hebben, in welk geval je geen toegang meer hebt tot je computer of tot de gegevens die erop staan.

Te afhankelijk zijn van één cloud leverancier is ook een risico voor de bedrijfscontinuïteit. Een manier om dat risico te beperken zou zijn om ervoor te zorgen dat alle gegevens die in Windows 365 zijn opgeslagen apart worden geback-upt in een back-up oplossing van 3rd partijen.

IS EEN CLOUD PC GESCHIKT VOOR JE BEDRIJF?

Er zijn verschillende gevallen waarin Windows 365 grote voordelen biedt voor een bedrijf. Als je dingen probeert uit te zoeken, bel ons dan voor een gesprek. We kunnen je helpen alle invalshoeken te overwegen.

 

Artikel gebruikt met toestemming van The Technology Press.

Voel je je niet thuis in IT? Krijg volledige controle over de IT van je bedrijf! Gebruik onze checklist en laat alle frustraties achterwege.

DOWNLOAD JE CHECKLIST
Ook interessant voor je vrienden?Deel dit artikelLinkedinMail