Top 5 aanvallen op mobiele apparaten waarvoor je moet oppassen

Smartphones en tablets zijn vaak het favoriete toestel voor communicatie, zoeken op het web, en toegang tot vele soorten apps. Ze zijn draagbaarder en kunnen van overal gebruikt worden.
We zien de overname van veel activiteiten die vroeger op traditionele computers werden uitgevoerd. Nu gebruiken mensen in plaats daarvan mobiele toestellen.
Microsoft schat bijvoorbeeld dat tot 80% van de werkbelasting in veel bedrijfsorganisaties nu via mobiele toestellen gebeurt. Meer dan de helft van alle zoekopdrachten op het web wordt nu ook uitgevoerd vanaf een mobiel toestel in plaats van een desktop PC.
Dit heeft ervoor gezorgd dat mobiele apparaten de laatste jaren een steeds groter doelwit zijn geworden. Nu hackers beseffen dat ze veel van dezelfde gevoelige informatie en app-toegang bezitten als PC's, hebben ze mobiele malware en andere exploits gemaakt om mobiele apparaten te kraken.
In 2020 werd ongeveer 36,5% van de organisaties getroffen door mobiele malware en 2,5 miljoen mensen downloadden onbewust meerdere mobiele adware apps.
Het is belangrijk om mobiele apparaten op dezelfde manier te gaan behandelen als je computers behandelt als het op hun beveiliging aankomt. Voor smartphones en tablets moeten dezelfde soorten beveiligingsmaatregelen genomen worden, waaronder:
- Antivirus/anti-malware
- DNS filtering
- Geautomatiseerde OS en app updates
- Beheerde back-up
Je moet op je hoede zijn voor de meest voorkomende bedreigingen voor mobiele toestellen waardoor je gegevens kunnen lekken of geschonden worden. Hier vind je een overzicht van wat dat zijn.
1. MOBIELE MALWARE VERBORGEN IN APPS
Het is niet gemakkelijk op het eerste gezicht het verschil te zien tussen een legitieme gratis app en een waar malware in verborgen zit.
Oplichters zullen dezelfde soorten flitsende afbeeldingen gebruiken, en de app kan zelfs een hoge sterrenwaardering hebben (die waarschijnlijk met verdachte middelen verhoogd is). De app kan zelfs doen wat hij zegt dat hij zal doen als hij gedownload wordt.
Maar malware kan in de achtergrond verborgen worden en een toestel infecteren zodra de app geïnstalleerd is. En veel van deze apps verbergen zich eenmaal op je telefoon of tablet door het pictogram van een gewone standaard systeem app te gebruiken (zoals instellingen of agenda).
Mobiele malware kan alle soorten malware omvatten die ook een computer kunnen infecteren, zoals ransomware, adware, spyware, trojans, en meer.
2. ONBESCHERMDE COMMUNICATIE
Heb je ooit iemand een wachtwoord of creditcard gegevens gestuurd via een sms of berichten app? Heb je gecontroleerd of de communicatie versleuteld was?
Veel gebruikers zullen vanaf hun mobiele toestellen verschillende manieren van communicatie gebruiken zonder te weten hoe veilig die methodes zijn. Als gevoelige informatie wordt verzonden en die is niet versleuteld, dan kan een hacker die gemakkelijk onderscheppen.
3. OPENBARE WI-FI & MAN-IN-THE-MIDDLE AANVALLEN
Het is al lang bekend dat openbare Wi-Fi onveilig is, maar toch gebruiken mensen het nog steeds als het beschikbaar is. Ze willen hun mobiele minuten sparen of een snellere verbinding krijgen.
75% van de mensen geeft toe verbinding te maken met e-mail als ze op openbaar Wi-Fi zitten. Andere activiteiten die mensen zullen doen is inloggen in apps (zelfs gevoelige zoals online bankieren), en online winkelen, waarbij ze creditcardgegevens invoeren.
Als je op openbare Wi-Fi zit, dan loop je een groot risico op een man-in-the-middle aanval. Dit is wanneer een hacker verbinding maakt met hetzelfde netwerk en op zoek gaat naar slachtoffers met onbeveiligde communicatie. Ze kunnen dan alle soorten gegevens die ze uitzenden opvangen.
Een manier om veilig verbinding te maken met openbare Wi-Fi is het gebruik van een VPN app, die je communicatie versleutelt.
4. SAP JATTEN OP OPENBARE USB OPLAADPUNTEN
Een ander gevaar voor openbare mobiele breuken zijn openbare USB oplaadstations. Dit zijn vaak welkome bezienswaardigheden, vooral als je bijna geen batterij meer hebt. Hackers kunnen echter openbare USB oplaadpoorten infecteren met malware en op openbare plaatsen valse oplaadstations opzetten.
Wanneer je dan je USB snoer insteekt om je toestel op te laden, kopieert de malware alle gegevens op je telefoon en/of infecteert hem met kwaadaardige code. Zie je, USB kabels dienen niet alleen om op te laden, ze worden ook gebruikt om gegevens te verzenden.
Je vermijdt best openbare USB oplaadpoorten en laadt op met je adapter die je in een stopcontact steekt. Je kunt ook een "alleen opladen" USB snoer kopen om te gebruiken als USB opladen je enige optie is.
5. NIET-BIJGEWERKTE APPARATEN
Ongeveer 40% van de Android toestellen draait op verouderde besturingssystemen die geen essentiële beveiligingsupdates meer krijgen.
Als je mobiele toestel niet geüpdatet wordt, dan is het voor een hacker gemakkelijker om een exploit te gebruiken die gebruik maakt van een code kwetsbaarheid in het OS of in een van de geïnstalleerde apps.
Veel bedrijven letten er niet op hoeveel werktoestellen van hun werknemers op de huidige besturingssystemen draaien, waardoor hun netwerken meer risico lopen op een inbreuk.
Je moet ervoor zorgen dat al je apps en je OS bijgewerkt blijven, want veel van deze updates bevatten kritieke beveiligingspatches.
VRAAG ONS NAAR BEVEILIGINGSOPLOSSINGEN VOOR MOBIELE TOESTELLEN
Nu mobiele toestellen zo'n groot deel van het computerwerk voor hun rekening nemen, is het van vitaal belang dat ze goed beschermd worden. Neem contact met ons op om oplossingen voor mobiele beveiliging en beheer te bespreken.
Artikel gebruikt met toestemming van The Technology Press.
Voel je je niet thuis in IT? Krijg volledige controle over de IT van je bedrijf! Gebruik onze checklist en laat alle frustraties achterwege.
DOWNLOAD JE CHECKLIST