Terug naar overzicht

Wil je meer weten over IT?

Lees alle handige tips via onze blog!

stay informed

5 Dingen die je nooit op een werkcomputer moet doen

john-schnobrich-FlPc9_VocJ4-unsplash.jpg

Of je nu op afstand werkt of in een kantoor, de grens tussen persoonlijke en werktaken kan vervagen als je op je bedrijfscomputer werkt. Als je tijdens je werk het grootste deel van de tijd voor een computer zit, dan is het niet ongewoon dat je gehecht raakt aan je desktop PC.

Na verloop van tijd kan dit ertoe leiden dat je persoonlijke dingen op een werkcomputer gaat doen. In het begin gaat het misschien alleen om het checken van persoonlijke e-mail tijdens de lunchpauze. Maar als de grens steeds verder overschreden wordt, kan het er uiteindelijk toe leiden dat iemand zijn werkcomputer evenveel voor persoonlijke als voor werktaken gebruikt.

In een enquête onder meer dan 900 werknemers bleek dat slechts 30% zei dat ze hun werk-PC nooit voor persoonlijke activiteiten gebruikten. De overige 70% gaf toe hun werkcomputer voor allerlei persoonlijke redenen te gebruiken.

Enkele van de niet-werkgerelateerde dingen die mensen op een werkcomputer doen zijn:

  • Persoonlijke e-mail lezen en versturen
  • Scannen van nieuwskoppen
  • Online winkelen
  • Online bankieren
  • Sociale media controleren
  • Streaming muziek
  • Streaming video's/films

Het is een slecht idee om werk en privé te vermengen, hoeveel handiger het ook is om overdag je werk PC voor een persoonlijke taak te gebruiken. Je kunt uiteindelijk een berisping krijgen, een datalek bij je bedrijf veroorzaken, of mogelijk je baan verliezen.

Hier zijn verschillende dingen die je nooit op je werk-PC moet doen.

1. BEWAAR JE PERSOONLIJKE WACHTWOORDEN IN DE BROWSER

Veel mensen beheren hun wachtwoorden door hun browser ze te laten opslaan en dan automatisch in te vullen. Dit kan handig zijn, maar het is niet erg veilig als je de toegang tot die PC verliest.

Als de computer die je gebruikt niet van jou is, kan hij op elk moment om een aantal redenen weggenomen worden, zoals een upgrade, reparatie, of bij een onverwachte beëindiging.

Als iemand anders toegang krijgt tot dat apparaat en je hebt je nooit afgemeld van de browser, dan betekent dat dat ze je wachtwoorden kunnen gebruiken om je cloud accounts te benaderen.

Niet alle oudere PC's worden ergens in een opslagplaats opgeborgen of vernietigd. Sommige bedrijven schenken ze aan een goed doel, wat je wachtwoorden in handen van een onbekende kan geven als de PC niet goed gewist is.

2. PERSOONLIJKE GEGEVENS OPSLAAN

Het is gemakkelijk om er een gewoonte van te maken persoonlijke gegevens op je werkcomputer op te slaan, vooral als je thuis-PC niet veel opslagruimte heeft. Maar dit is een slechte gewoonte en laat je wijd open voor een paar grote problemen:

  • Verlies van je bestanden: Als je om wat voor reden dan ook de toegang tot de PC verliest, kunnen je bestanden voor altijd verloren gaan
  • Je persoonlijke bestanden zijn bedrijfstoegankelijk: Veel bedrijven maken back-ups van apparatuur van werknemers om ze tegen gegevensverlies te beschermen. Dus, die strandfoto's die je op je werk PC bewaart en die je liever niet door iemand anders wilt laten zien, kunnen in het hele bedrijf toegankelijk zijn omdat ze in een back-up proces zijn vastgelegd.

3. BEZOEKEN VAN SCHETSMATIGE WEBSITES

Je moet er van uit gaan dat elke activiteit die je op een werktoestel uitvoert in de gaten wordt gehouden en toegankelijk is voor je baas. Bedrijven hebben vaak cyberveiligheidsmaatregelen getroffen zoals DNS filtering die tegen phishing websites moet beschermen.

Ditzelfde soort software kan ook een waarschuwing sturen als een werknemer een voor de veiligheid gevaarlijk geachte website bezoekt (wat veel van die websites zijn).

Je moet op je werkcomputer nooit een website bezoeken waar je je niet prettig bij zou voelen als je baas over je schouder meekijkt.

4. STA VRIENDEN OF FAMILIE TOE HET TE GEBRUIKEN

Als je op afstand werkt en je werkcomputer een vaste plaats in je huis heeft, kan het verleidelijk zijn om een vriend of familielid er desgevraagd gebruik van te laten maken. Vaak zijn werk PC's krachtiger dan een doorsnee thuiscomputer en kan er zelfs door het bedrijf bijgeleverde software op zitten die iemand niet zelf zou kopen.

Maar iemand anders toestaan je werkcomputer te gebruiken kan een overtreding zijn van de regels voor gegevensbescherming waar je bedrijf zich aan moet houden.

Alleen al het feit dat de persoonlijke gegevens van je klanten of andere medewerkers kunnen worden ingezien door iemand die daar niet toe gemachtigd is, kan een zware boete betekenen.

Bovendien kan een kind of vriend die niet goed op de hoogte is van cyberbeveiliging uiteindelijk een phishing site bezoeken en je werktoestel infecteren, dat op zijn beurt je bedrijfs-cloud opslag infecteert, waardoor jij verantwoordelijk wordt voor een inbreuk.

Minstens 20% van de bedrijven heeft tijdens de pandemie te maken gehad met een datalek door toedoen van een telewerker.

5. SCHAKEL DOOR HET BEDRIJF GEÏNSTALLEERDE APPS ZOALS BACK-UPS EN ANTIVIRUS UIT

Als je probeert je werk af te krijgen en een backup begint je PC te vertragen, kan het verleidelijk zijn om het backup proces uit te zetten. Maar dit kan de gegevens op je computer onbeschermd en onherstelbaar achterlaten in het geval van een harde schijf crash of ransomware infectie.

Bedrijfsgeïnstalleerde apps zijn er niet voor niets en dat is meestal voor cyberveiligheid en bedrijfscontinuïteit. Je kunt ze beter niet uitzetten, tenzij je leidinggevende of de IT ploeg van je bedrijf daar uitdrukkelijk toestemming voor geeft

 

HOE VEILIG IS HET APPARAAT DAT JE GEBRUIKT OM THUIS TE WERKEN?

Of je nu op afstand werkt en je zorgen maakt over het veroorzaken van een datalek, of een bedrijfseigenaar bent met meerdere externe teamleden die je moet beveiligen, bescherming van je apparatuur is belangrijk. Plan vandaag nog een controle van de beveiliging van je apparatuur.

 

Artikel gebruikt met toestemming van The Technology Press.

Voel je je niet thuis in IT? Krijg volledige controle over de IT van je bedrijf! Gebruik onze checklist en laat alle frustraties achterwege.

DOWNLOAD JE CHECKLIST
Ook interessant voor je vrienden?Deel dit artikelLinkedinMail